Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν ήθελαν τη συμφωνία ή δεν πήραν την συμφωνία που ήθελαν είχανε δυο επιλογές: δημοψήφισμα ή εκλογές.
Επέλεξαν το δημοψήφισμα. Δεν την θεωρώ κακή ιδέα. Ας αποφασίσουν οι πολίτες.
Είναι όμως και δείκτης τσαπατσουλιάς. Το δημοψήφισμα έπρεπε να είχε διοργανωθεί τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα και να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τη διοργάνωσή του.
Είναι και δείκτης πολιτικαντισμού. Είναι ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση του ΝΑΙ. Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν ήδη ταχθεί με το ΟΧΙ. Πώς θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα με το οποίο δεν συμφωνούν; Και ποιο είναι το σχέδιο; Για τις όποιες δυσκολίες που θα προκύψουν θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα νίπτει μονίμως τα χέρια της λέγοντας «εμείς δεν θέλαμε, αλλά ο λαός αποφάσισε έτσι». Άρα ο λαός φταίει, κακό του κεφαλιού του.
Στις όποιες μελλοντικές διαμαρτυρίες θα ρίχνουν τα στελέχη της κυβέρνησης τις ευθύνες στους πολίτες; «ας μην ψηφίζατε την συμφωνία, ό,τι σπείρατε θερίζετε».
Και τι γίνεται αν σε μερικούς μήνες αρχίσει πάλι η ιστορία της χωρίς τέλος διαπραγμάτευσης καθώς η προτεινόμενη συμφωνία θα έχει τέλος τον Νοέμβριο. Μετά τι; Πάλι δημοψήφισμα για την επόμενη συμφωνία;
Τι θα γίνει στην περίπτωση του ΟΧΙ; Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Θα πάει η κυβέρνηση με το ΟΧΙ στους θεσμούς και θα πει τι; «έχουμε το ΟΧΙ, θέλουμε μια άλλη συμφωνία».
Και αν οι θεσμοί πούνε ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση; Ή ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης έχει λήξει; Και ότι δεν μας ενδιαφέρει πλέον το ρίσκο χρεοκοπίας της Ελλάδας;
Σημαίνει το ΟΧΙ ως επόμενο βήμα έναρξη διαδικασιών εξόδου από το Ευρώ;
Και αυτά είναι θέματα που σκέφτεται ο καθένας και πρέπει η κυβέρνηση να πάρει θέση πριν τη μέρα του δημοψηφίσματος.