Δεν είναι ειδωλολατρία.

Είναι ειδωλολατρία λέει ο Φίλης. Θεολογικά έχει δίκιο. Πρακτικά όμως έχει άδικο. Ειδωλολατρία το λες τον 10ο ή τον 11ο αιώνα. Τον 21ο αιώνα σε ευρωπαϊκή χώρα τουλάχιστον το λες ηλιθιότητα.

Και καλά να ασχολείται η Εκκλησία ή τα πιο οπισθοδρομικά τμήματα της κοινωνίας. Αλλά το κράτος; Και περιφορά σε νοσοκομείο;

Εδώ και αρκετό καιρό θεωρώ ότι το ελληνικό κράτος έχει δημιουργήσει και συντηρεί δομές που δεν του ταιριάζουν και δεν υποστηρίζονται από την κοινωνία.

Π.χ το να κατασκευάζεις νοσοκομεία, να συντηρείς τα κτίρια, να θέλεις να τα εξοπλίσεις με (κάθε φορά σύγχρονα) μηχανήματα διαγνωστικά ή θεραπευτικά, να θέλεις να έχουν (σύγχρονα) φάρμακα, να προσλαμβάνεις ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ένα κόστος τεράστιο.

Παράλληλα θα πρέπει να έχεις πανεπιστήμια και σχολές όπου άνθρωποι θα πρέπει να σπουδάσουν στην περίπτωση αυτή ιατρική ή νοσηλευτική. Η κατασκευή και συντήρηση πανεπιστημιακών κτιρίων κοστίζει χρήματα. Κοστίζει να συντηρείς εργαστήρια, αναλώσιμα εργαστηρίων, διοικητικές θέσεις, διδακτικές θέσεις και ένα σωρό άλλα δομές μέχρι να αποφοιτήσουν άνθρωποι για τη στελέχωση νοσοκομείων.

Παράλληλα έχεις ένα ασφαλιστικό σύστημα που έχει τεράστια ελλείματα αυτή τη στιγμή.

Όλα αυτά τα κόστη λοιπόν μπορούσανε να εξαφανιστούν (και οι ασφαλιστικές εισφορές φυσικά) απλώς και μόνο απεθυνόμενοι για θέματα υγείας σε κόκκαλα αγίων. Αφού λειτουργεί.  Για μία χώρα που χρωστάει πάνω από 300 δις ευρώ θα ήτανε τεράστια οικονομική ανακούφιση για τα δημόσια ταμεία και για τα ασφαλιστικά ταμεία η κατάργηση ή τουλάχιστον ο δραστικός περιορισμός τέτοιων αταίριαστων σε εμάς δομών που απαιτούνε τεράστια κεφάλαια.

Αφού υπάρχει θρησκευτικό αίσθημα και κόκκαλα αγίων περιφέρονται σε νοσοκομεία δεν καταλαβαίνω πραγματικά ποιος ο λόγος να συντηρείς με δισεκατομμύρια Ευρώ σύστημα εκπαίδευσης και σύστημα υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα δεν έχει άδικο ο Σόιμπλε όταν λέει ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Δεν χρειαζόμαστε καμία επιστήμη γιατί ο ελληνικός λαός έχει θρησκευτικό αίσθημα.

Είχα χαρακτηρίσει κάποτε την Ελλάδα ως την πλέον δυτικότροπη χώρα της Μέσης Ανατολής. Δεν εχει αλλάξει κάτι τα τελευταία 7-8 χρόνια.

Και ας αναρωτηθούμε αν έχει νόημα να μιλάμε για δεξιά, αριστερά, κέντρο ή οτιδήποτε άλλο στο Αφγανιστάν, στην Αίγυπτο, στην Σαουδική Αραβία και στις άλλες μουσουλμανικές χώρες. Όλα είναι θρησκευτικό αίσθημα.

Και είναι ο λόγος που με αριστερή κυβέρνηση το κράτος υποδέχθηκε μέσα σε λίγο καιρό δύο παράξενους αργηγούς κρατών όπως είπε ξανά ο Φίλης.

Advertisement
This entry was posted in (Αν)Ορθολογισμός, Επικαιρότητα, Θρησκεία, Κοινωνία. Bookmark the permalink.

1 Response to Δεν είναι ειδωλολατρία.

  1. Παράθεμα: Απερίγραπτος πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ | Παρης Μπρουζος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s