Λαός της Βίβλου

Πριν από 5 χρόνια περίπου είχα γράψει ένα κείμενο όπου χαρακτήριζα την Ελλάδα ως το δυτικότερο άκρο της Μέσης Ανατολής. Εννοώντας φυσικά ότι είμαστε η πιο εκδυτικισμένη κοινωνία της Μέσης Ανατολής. Και αυτό γιατί το δέρμα μας μπορεί να είναι ευρωπαϊκού τύπου το μέσα μας  όμως είναι αφιερωμένο στην θρησκοληψία και στον ανορθολογισμό.

Με την οικονομική κατάρρευση και τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταί 2,5 χρόνια είχα την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελούσε αιτία και αφορμή να αναθεωρήσουμε όλο μας το σύστημα αξιών. Τα φαινόμενα  δείχνουν ότι κατευθυνόμαστε με μεγάλη ταχύτητα προς την εντελώς αντίθετη πορεία, να αλλάξουμε δηλαδή και το δέρμα μας με κάποιο που θα ταιριάζει στο μέσα μας. Και αυτό δεν είναι πορεία που η αιτία είναι το οικονομικό πρόβλημα. Το πρώτη σοβαρό εμφανές σημάδι ήταν τα γεγονότα με τον Χριστόδουλο και τις ταυτότητες. Μια κοινωνία που ένα πολύ μεγάλο μέρος της αν όχι το μεγαλύτερο να ελέγχεται και να κουμαντάρεται ιδεολογικά από το ιερατείο με τρόπο που ελέγονται κοινωνίες στα ανατολικά μας από ιμάμηδες και μουλάδες.

Αρχίζω να καταλήγω στην άποψη ότι (εξακολουθούμε να) είμαστε λαός της Βίβλου. Μάλλον ανήκουμε στην ομάδα λαών που δεν περνάει καν από το μυαλό των μελών τους ότι μπορεί να υπάρχει ένας άλλος κόσμος ερμηνείας της ζωής έξω από αυτό το βιβλίο. Μπορεί κανείς να φανταστεί διαβάζοντας στην Παλαιά Διαθήκη για παράδειγμα για την αιχμαλωσία των Εβραίων στην Αίγυπτο ότι αντικαθιστά τη λέξη «Εβραίων» με τη λέξη «Ελλήνων» και τη λέξη «Μωϋσή» με το «γέροντας Παΐσιος».

This entry was posted in Επικαιρότητα, Εκκλησία, Θρησκεία, Κοινωνία, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s