Νομικές διώξεις με βάση τη γνωμοδότηση Σανιδά

Διαβάζει κανείς ότι:

Διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της απείθειας ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου στις ιδιωτικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών Forthnet, ΟΤΕ, Hellas on Line και Tellas.

Οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν παραχώρησαν τα σχετικά στοιχεία που τους ζητήθηκαν από τις Αρχές στο πλαίσιο της διαδικασίας μηνύσεων που είχαν υποβληθεί για σειρά κατηγοριών για αδικήματα μέσω κινητών τηλεφώνων και blogs.

Οι σχετικές διώξεις βασίζονται στην πρόσφατη αμφιλεγόμενη γνωμοδότηση του τέως Εισαγγελέα Αρείου Πάγου η οποία προέβλεπε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ακόμη και για αδικήματα πλημμεληματικής μορφής στις περιπτώσεις που «τελείται οποιοδήποτε έγκλημα μέσω του Διαδικτύου ή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων».

Τονίζοταν δε ότι «οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, τα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του Internet τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου».
«Ο δε πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας αρχής και ιδιαίτερα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, με σκοπό να συλλαμβάνονται οι δράστες».

Αντίθετα με τη γνωμοδότηση Σανιδά η ισχύουσα νομοθεσία προβλεπει την άρση του απορρήτου μόνο για αδικήματα κακουργηματικής μορφής μέσω Εισαγγελικού Διατάγματος ή Βουλεύματος Δικαστικού Συμβουλίου.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς γίνεται μία γνωμοδότηση να έχει περισσότερη ισχύ από την υπάρχουσα νομοθεσία. Πέρα από το αν διαφωνεί ή συμφωνεί (που θα έπρεπε να διαφωνεί) κανείς με την ουσία της γνωμοδότησης του Σανιδά τι ρόλο παίζουν οι νόμοι αν μπορούνε να παρακάμπτονται απλώς και μόνο μέσω μιας διατύπωσης άποψης έστω και γραπτής έστω και από έναν δικαστικό λειτουργό. 

Αν είναι έτσι και ο κάθε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κάνει γνωμοδοτήσεις με βάση προσωπικά του γούστα για άλλα θέματα π.χ για το ντύσιμο ή τη διασκέδαση πρέπει να λαμβάνονται αυτές υπόψιν; Δηλαδή αν ο τωρινός Πρόεδρος του Αρείου Πάγου γνωμοδοτήσει ότι όσες γυναίκες φοράνε κοντές φούστες ή παντελόνια θα πρέπει να μαστιγώνονται ή ότι το να μαστιγώνονται δεν είναι και τόσο κακό τι θα πρέπει να συμβεί;

Νομικός δεν είμαι για να ξέρω τι ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά θεωρώ εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία γνωμοδότηση όσο δεν είναι νόμος ή όσο δεν στηρίζεται σε νόμο μπορεί να είναι στοιχείο άσκησης διώξεων. Φαίνεται τελικά ότι η άσκηση νομικής εξουσίας μπορεί να στηριχτεί σε αποφάσεις ενός προσώπου.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to Νομικές διώξεις με βάση τη γνωμοδότηση Σανιδά

 1. Ο/Η atumrakis λέει:

  Αν το προχωρήσουν, Πάρη, μάλλον πάλι ρεζίλια διεθνώς θα γίνουμε. Αν είναι δυνατόν να πετάει ένα φασιστόμουτρο ότι θέλει και να παρακάμπτεται το υπάρχον σύνταγμα. Τι άλλο δηλαδή.

 2. Ο/Η Πάρης λέει:

  Atumrakis,

  δεν γνωρίζω τι ισχύει διεθνώς με τέτοιου είδους γνωμοδοτήσεις. Όπως ανέφερα στο ποστ πέρα από διαφωνίες ή συμφωνίες με τη γνωμοδότηση, είναι απορίας άξιο πώς μπορεί να έχει κάποια διατύπωση γνώμης νομική ισχύ χωρίς ψήφιση από το κοινοβούλιο.

 3. Ο/Η Κλείτωρ λέει:

  Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς γίνεται μία γνωμοδότηση να έχει περισσότερη ισχύ από την υπάρχουσα νομοθεσία.
  —————————————————————
  εξαρτάται απο ποιόν γίνεται η γνωμοδότηση. Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω.
  Θα μου πεις αυτό δεν ιχύει στην δημοκρατία αλλά ποιός είπε πως έχουμε δημοκρατία; Ο αρχηγός.

 4. Ο/Η Πάρης λέει:

  Κλείτωρ αυτό δεν το γνώριζα. Ότι μία γνωμοδότηση μπορέι να είναι είναι πολύ παραπάνω από έναν νόμο.

 5. Ο/Η Κλείτωρ λέει:

  Πάρη απάντησα στο πως γίνεται και όχι στο πως (θεωρητικά-ερμνευτικά) είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s