Μετανάστευση και Ευρωεκλογές 2009

Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι την έννοια της πολυπολιτισμικότητας ούτε έναν κόσμο ανοιχτών συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να γίνουν π.χ δεκτοί στην Ευρώπη 1.000.000.000 μετανάστες.

Μπορώ να καταλάβω αντίθετα την ύπαρξη μιας κοινωνίας που τα μέλη της θα έχουν διαφορετική εθνική καταγωγή. Πολυπολιτισμικότητα θα σήμαινε ότι σε μια χώρα π.χ στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρχουν διαφορετικά δικαστικά συστήματα ή διαφορετικά πολιτικά συστήματα για κάθε εθνοτική διαφορετική ομάδα. Από εκεί και πέρα το τι κουζίνα προτιμάει κανείς, τι φαγητά μαγειρεύει, τι χορούς χορεύει και τι τραγούδια ακούει είναι εντελώς αδιάφορο. Όπως επίσης σε τι θεό πιστεύει, σε πόσους θεούς πιστεύει και πόσο πολύ θέλει να πιστεύει είναι εξίσου αδιάφορο. Αρκεί να μην απαιτεί κανείς απόψεις και αναφορές «ιερών κειμένων» να γίνονται μέρος κρατικής πολιτικής ή κρατικής προπαγάνδας.

Από δύο συζητήσεις όμως που γίνονται στην Καλύβα εδώ και εδώ σχετικά με τα ποσοστά της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και με αφορμή (αλλά όχι μόνο) επιχειρηματολογία κάποιου Ολλανδού καθηγητή για τις αιτίες του φαινομένου ήθελα να αναφέρω ορισμένες σκέψεις επί του θέματος.

Έχω πολλές αμφιβολίες ότι η μετανάστευση παράνομη ή νόμιμη έπαιξε τον κύριο ρόλο στην άνοδο της ακροδεξιάς είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο και αυτό για τους εξής λόγους:

Όταν οι ευρωπαϊκές δυτικές χώρες από τον τον 16ο αιώνα ξεκίνησαν την αποικιοποίηση άλλων ηπείρων είχαμε μετακίνηση Ευρωπαίων σε άλλες χώρες και όχι το ανάποδο. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ρατσιστικών θεωριών περί ανωτερότητας της λευκής φυλής που «αποδεικνύονταν» μάλιστα και από την επιστήμη. Δεν ήταν λοιπόν ανάγκη να βλέπουν οι Ολλανδοί πριν μερικούς αιώνες τους Μαροκινούς στη χώρα τους με τα 10 παιδιά για να γίνουν ξενόφοβοι και ρατσιστές. Ακόμη και όταν αυτοί πήγαιναν ως αποικιοκράτες σε άλλες χώρες σκέφτονταν έτσι. 

Επίσης μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο η άνοδος και η κυριαρχία των φασιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη οφείλονταν σε κάποιο κύμα λαθρομετανάστευσης; Όχι φυσικά. Άρα λοιπόν και χωρίς μετανάστες μουσουλμάνους νόμιμους και μη νόμιμους υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ανόδου ακροδεξιών κομμάτων και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και με πολύ χειρότερες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ακόμη και στην Ελλάδα η ανυπαρξία μεταναστών προηγούμενες δεκαετίες δεν απέτρεψε εκατομμύρια Ελλήνων να υποστηρίζουν το αστυνομικό κράτος, τη δικτατορία και να έχουν αντιλήψεις επειπέδου Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών. Επίσης δεν νομίζω ότι οι μετανάστες ώθησαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας να πηγαίνουν σε λαοσυνάξεις του μακαρίτη του Χριστόδουλου και της εξίσου ακροδεξιών αντιλήψεων ιεραρχίας. Και μάλιστα για να πετύχουν ή και να διευρύνουν κάτι που υποτίθεται δεν τους αρέσει στους μουσουλμάνους: τον έλεγχο του κράτους από τη θρησκεία και το ιερατείο.

Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Τουλάχιστον στην Ευρώπη (γιατί πιστεύω στην Ελλάδα οι λόγοι είναι άλλοι) υπάρχει ένα ιστορικό αίτιο. Η περίοδος και τα κατορθώματα των ναζί λειτούργησαν για όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ όπου εκεί μέσα ένιψαν τα χέρια τους και ξέπλυναν τις αμαρτίες τους και το παρελθόν τους. Γιατί οι ιδέες των ναζί δεν ήταν γερμανικό προνόμιο. Π.χ ισχυρή αντισημιτική προπαγάνδα υπήρξε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκείνη την προπολεμική περίοδο. Οι ιδέες και η πολιτική του Χίτλερ δεν άφηναν ασυγκίνητους ανθρώπους και σε άλλες χώρες. Απλώς μετά τον πόλεμο όλες οι άλλες χώρες αντί να κάνουν και την δική τους ενδοσκόπηση έριξαν όλο το βάρος και την ενοχή στη Γερμανία. Σωστό μεν αλλά όχι επαρκές. Η Ιταλία π.χ δεν θεωρήθηκε ποτέ ένοχη για ότι έκανε στον πόλεμο παρά το ότι είχε εξίσουν ένα ισχυρό φασιστικό καθεστώς. Η Ισπανία επίσης δεν είχε συνέπειες για την πολιτική του Φράνκο. Και γενικότερα σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα εκτος της Γερμανίας δεν αποδόθηκαν ευθύνες (πόσο μάλλον να υπάρξει αυτοκριτική) για την εκκόλαψη και γιγάντωση ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων.

Και την μεγαλύτερη αιτία για τα αποτελεσματα των Ευρωεκλογών θεωρώ ότι είναι η αλαζονική στάση των θεσμών της Ε.Ε οι οποίες ενώ δεν εκλέγονται παίρνουν αποφάσεις και μάλιστα δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη. Το μεγάλο έλλειμα δημοκρατίας και η αίσθηση ότι στην Ε.Ε υπάρχει αυτόματος πιλότος και ότι οι πολίτες είναι άχρηστοι έπαιξαν πολύ σημαντικότερο ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσο για την Ελλάδα δεν είναι και τόσο δύσκολο να πειστεί κάποιος να ψηφίσει Καρατζαφέρη από τη στιγμή που σχεδόν κάθε Έλληνας μεγαλώνει μέσα από το σπίτι του με θεωρίες φυλετικής ανωτερότητας, στο σχολείο μαθαίνει για το ατελείωτο μεγαλείο μας και το πόσο κακοί είναι όλοι οι άλλοι λαοί, για τα πόσα μας οφείλουν οι άλλοι λαοί που τους εκπολιτίσαμε δωρέαν, η Εκκλησία αιώνες τώρα καλλιεργεί το μίσος και την εχθρότητα απένατι σε κάθε άλλη άποψη και ιδέα που δεν προέρχεται από την ίδια αλλά και απένατι σε ανθρώπους και λαούς (κακοί Φράγκοι, Δυτικοί κλπ), η γλώσσα μας θεωρείται μέχρι και θεραπευτική μέθοδος για δυσλεξίες και δεν ξέρω και εγώ για τι άλλο (ίσως και για τον καρκίνο). Αν συνυπολογίσουμε την κλασσική ελληνική πρακτική της ατιμωρησίας* (μετά τη χούντα καταδικάστηκαν βέβαια κάποιοι άνθρωποι αλλά στην κοινωνική συνείδηση οι ιδέες που οδήγησαν σε 20 χρόνια αστυνομικό κράτος και παρακράτος και σε επταετή δικτατορία πρακτικά ελάχιστα έως καθόλου) τότε έχουμε το πλαίσιο της απήχησης ακραίων αντιλήψεων σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Και πιστεύω ότι ο Καρατζαφέρης ξέρει με τι ανθρώπους έχει να κάνει. Και θεωρώ ότι έχει στο μυαλό του ένα σχέδιο Α και ένα σχέδιο Β. Το σχέδιο Α λέει να εισωρήσει στη ΝΔ (έστω και με ένα 7% στις Ευρωεκλογές) και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να την «καταλάβει» είτε με το να γίνει ο ίδιος αρχηγός είτε με το να τη στρέψει εντελώς δεξιά εκκαθαρίζοντας το τοπίο από στελέχη που ο ίδιος θεωρεί όχι αρκετά δεξιά. Για αυτό και ολες αυτές οι προτάσεις συνεργασίας στη ΝΔ με πατρική διάθεση μάλιστα που συνδυάζονται ταυτόχρονα με επιθέσεις στην ηγεσία του κόμματος και ειδικά προς τον Καραμανλή.

Αν δε γίνει αυτο ξέρει ότι για τις ταυτότητες υπέγραψαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ξέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμη εκεί και βλέπει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων. Θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου και φυσικά κατάλληλων λόγων να υπερνικήσουν το φόβο τους να φύγουν από το μαντρί του δικομματισμού και να πάνε στο δικό του. Έστω και τους μισούς να κερδίσει  από αυτή τη δεξαμενή που έκανε τόσο φανερή την παρουσία της πριν μερικά χρόνια θα έχει γίνει αν όχι δεύτερο κόμμα πάντως σίγουρα ένας κρίσιμος ρυθμιστικός παράγοντας. Αν θα το πετύχει δεν είναι φυσικά προβλέψιμο. Είναι όμως μια σημαντική παράμετρος.

 

*Είναι η ίδια ακριβώς πρακτική της ατιμωρησίας που «τιμωρεί» κάποιους ανθρώπους με ανούσια απώλεια θέσεων αλλά όχι των αντιλήψεων και των δομών που τους επιτρέπουν να ασυδοτούν (βλέπε δωροδοκίες και χρηματισμούς πολιτικών προσώπων, σκάνδαλα, πελατειακή εξυπηρέτηση κ.α).

This entry was posted in Επικαιρότητα, Κοινωνία, Πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to Μετανάστευση και Ευρωεκλογές 2009

 1. Ο/Η Κλείτωρ λέει:

  Έχεις δίκιο. Πολύ καλή σκέψη λογικά τεκμηριωμένη. Θα προσθετα μόνο και τον οικονομικό παράγοντα.

 2. Ο/Η Πάρης Μπρούζος λέει:

  Ο οικονομικός παράγοντας ναι είναι και αυτός σημαντικός. Η ανασφάλεια που υπάρχει σε κάνει να ψάχνεις εύκολες ερμηνείες αντί για ανάλυση αιτιών και προσπάθεια εύρεσης λογικών λύσεων.

  Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι και στην Ανατολική ευρώπη που δεν πηγαίνουν μετανάστες (απεναντίας πολλοί ανατολικοευρωπαίοι μετανάστευσαν στη δύση) εχουν πρόβλημα με άνοδο ακροδεξιών ομάδων εδώ και πολλά χρόνια. Άσε που είχαν και τεράστια αποχή.
  Κάτι που επίσης δείχνει ότι κάθε άλλο παρά η μετανάστευση ήταν η αιτία για την άνοδο ακροδεξιων κομμάτων.

  Π.χ μπορεί να δει κανείς εδώ τι γίνεται στην Ουγγαρία.

  http://diastaseis.blogspot.com/2009/06/blog-post_11.html

 3. Ο/Η atumrakis λέει:

  Δες και αυτό όποτε θες

  http://www.iospress.gr/ios2009/ios20090621.htm

  και αυτό

  http://www.iospress.gr/ios2009/ios20090426.htm

  Εγώ βλέπω ότι μετά το 7% ξετρύπωσαν από τις φωλιές τους όλα τα φασιστόμουτρα και γκαρίζουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα.

 4. Ο/Η j95 λέει:

  Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι την έννοια της πολυπολιτισμικότητας ούτε έναν κόσμο ανοιχτών συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να γίνουν π.χ δεκτοί στην Ευρώπη 1.000.000.000 μετανάστες.

  Η κλασική φασιστική λογική είναι «αν επιτρέψουμε το τάδε, όλοι θα το κάνουν».

  Το να έρθουν 1.000.000.000 μετανάστες στην Ευρώπη είναι το ίδιο πιθανό με το να έρθουν 43.000.000 Γάλλοι στην Ελλάδα (πράγμα που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ θεσμικά λόγω ΕΕ).

  Είναι ολοφάνερο ότι τα περί «πλημμύρας μεταναστών» στην Ευρώπη είναι ακροδεξιά κινδυνολογία του αισχίστου είδους.

 5. Ο/Η Πάρης Μπρούζος λέει:

  J95, την πολυπολιτισμικότητα δεν την καταλαβαίνω και δεν τη δέχομαι άκριτα επειδή σε αυτό που λέμε πολιτισμό δεν είναι όλα ωραία και καλά.
  Αποδέχομαι ένα πολιτικό σύστημα το οποίο το λέμε δημοκρατία και μέσα σε αυτό το τι θα φοράει, τι θα τρώει, τι θα πίνει ο καθένας δεν με ενδιαφέρει. Αυτά όμως δεν δείχνουν τον πολιτισμό μιας κοινωνίας.
  Το ότι Έλληνες Κρητικοι έχουν κουζίνα που διαφέρει από την κουζίνα Ελλήνων Θεσσαλών δε σημαίνει αυτό ότι αν δεν υπήρχε ούτε ένας ξένος στην Ελλάδα θα ήμασταν πολυπολιτισμικοί από μόνοι μας.
  Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατό π.χ να γίνονται αποδεκτές πολιτικές αποφάσεις επιδή έτσι είαι γραμμένο στο Ευαγγέλιο ή στο Κοράνι. Ή να τιμωρείται με θάνατο ή ακρωτηριασμούς κλοπή πορτοφολιού.
  Πολιτικά μπορεί σήμερα να υπάρχει μόνο ένας πολιτισμός. Εννοώ δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, δίκαιο νομικό σύστημα. Από εκεί και πέρα ας κάνει ο οποιοσδήποτε ό,τι θέλει.

  Ο αριθμός 1.000.000.000 ήταν μια υπερβολή επιδή θεωρώ ότι το θέμα έχει να κάνει με αυτό που λέμε διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού. Αν μιλάμε για έναν τέτοιο αριθμό σε μια περίοδο 1000 χρόνων είναι κάτι διαφορετικό από τον ίδιο αριθμό σε μια περίοδο 20 χρόνων.

  Οι μετανάστες π.χ που έρχονται στην Ελλάδα από Μέση Ανατολή το πιο πιθανό είναι στις χώρες τους να έχουν μάθει το Κοράνι απ’ έξω αλλά όχι κάτι άλλο παραπέρα. Με το Κοράνι όμως δεν μπορείς να βγεις στη γύρα να ζητάς δουλειά. Για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους η εκμάθηση των ελληνικών δεν αρκεί. Πρέπει να εκπαιδευτούνε για να έχουν προοπτική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s