Βία και αλογία

Ήθελα να γράψω κάτι για τα πολλαπλά φαινόμενα βίας που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες αλλά ένα κείμενο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου με κάλυψε σε πολλά. Θα ήθελα όμως να συμπληρώσω τα εξής:

Έχουν υπάρξει τους τελευταιους μήνες περιστατικά βίας σε κάθε πιθανό χώρο, για κάθε πιθανή αιτία και από κάθε ιδεολογικό χώρο. Στους δρόμους, σε πανεπιστήμια, σε γήπεδα, σε θέατρα. Παντού.

Το μεγάλο πρόβλημα και που δε θέλουμε να παραδεχτούμε είναι ότι είμαστε μια κοινωνία που παράγει βία και αυταρχισμό. Ας σκεφτούμε ότι αυτή η κοινωνία στον 20ο αιώνα παρήγαγε τρεις δικτατορίες και ένα αστυνομικό κράτος σχεδόν 20 ετών. Σε όλα αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε ισχυρή λαϊκή στήριξή. Αν συνυπολογίσουμε ότι η  αντίδραση σε όλη αυτή την πρότερη κατάσταση υπήρξε κυρίως μέσω του ΚΚΕ και της κομμουνιστογενής αριστεράς μπορεί κανείς να καταλάβει ότι στην Ελλάδα κάθε ιδεολογία δεν αποσκοπούσε στην ίδρυση δημοκρατικού κράτους αλλά στην κυριαρχία και επιβολή και στην ταυτόχρονη εξαφάνιση της αντίθετης ιδεολογίας ή άποψης. Κάτι σαν εγκαθίδρυση της μίας και μοναδικής αληθινής ιδεολογίας. Αποτέλεσμα ήταν να έχουμε μια ελληνοχριστιανικότατη (είτε δεξιά είτε αριστερή) ηθική σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας: καταδικάζουμε το άδικο και το έγκλημα όταν είναι εις βάρος μας και το παραβλέπουμε όταν μας ευνοεί. Ή ακόμη χειρότερα επιδιώκουμε και απαιτούμε την μη εφαρμογή των νόμων.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε τρόπους ζωής και σκέψης. Επιλογές. Και επειδή δεν έχουμε μάθει κάτι τέτοιο καταφεύγουμε στις φωνές και στη βία για να πείσουμε τον συνομιλήτή και γενικότερα το αντίπαλο δέος για την υποτίθεται ανωτερότητα των ιδεών μας.

Αν υποθέσουμε ότι η οπλοκατοχή θα ήταν νόμιμη όπως στις ΗΠΑ θα είχαμε στην Ελλάδα καμιά διακοσαριά νεκρούς κάθε μέρα με οποιαδήποτε αιτία και αφορμή. Για διαφωνία στο ποια ομάδα είναι καλύτερη, για το ποιος είδε πρώτος μια θέση για παρκάρισμα, γιατί κάποιος κόρναρε σε κάποιον άλλον, για διαφωνίες στα πολιτικά, για ασυμφωνία σε ποιο club πρέπει να πάει η παρέα κ.ο.κ.

 

Κάτι επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε τη συνήθεια (μεγάλη ιδέα ίσως για τους εαυτούς μας) γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα να τα χρησιμοποιούμε ως αφετηρία για εξαγωγή συμπερασμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Π.χ οι ταραχές του Δεκεμβρίου έγιναν αφορμή για αρθρογραφία όπου κάποιοι φαντασιώνονταν εξεγέρσεις ενάντια στον καπιταλισμό και πτώση του παγκόσμιου συστήματος.

Δυστυχώς για εμάς ότι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι τοπικού ενδιαφέροντος και δεν αφορά ουσιαστικά την ιστορία του πλανήτη. Γεγονότα στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν πολιτικές και αποφάσεις έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Αντίθετα όμως γεγονότα που συμβαίνουν έξω από την Ελλάδα την επηρεάζουν και πολύ μάλιστα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θεωρούμε πολύ συχνά ότι μας αφήνουν ανέγγιχτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρούσα οικονομική κρίση. Εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός της χώρας και ένα σωρό υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ λαΐκιζαν ασύστολα ισχυριζόμενοι ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και ότι η κρίση αφορά άλλες οικονομίες (τεράστιες σε σχέση με την ελληνική) αλλά όχι φυσικά τη δική μας ελληνοορθόδοξη. Τώρα την επικαλούνται συχνότατα για να δικαιολογήσουν πιθανά (σίγουρα;) μέτρα.

Αλλά έτσι είναι. Αν ανακοινωθεί αύριο ότι ένας γιγάντιος μετεωρίτης, ίσος με τη μισή Γη θα συγκρουστεί με τη Γη και το ανθρώππινο είδος φυσικά θα εκλείψει, είμαι σίγουρος ότι θα βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή και ο πρωθυπουργός και θα ανακοινώσουν με τη σειρά τους ότι «η κυβέρνηση είναι ενήμερη για το γεγονός, έχει πάρει όμως όλα τα κατάλληλα μέτρα και συνεπώς η Ελλάδα είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σύγκρουσης». Και φυσικά η μόνη από όλες τις χώρες.

This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Επικαιρότητα, Κοινωνία, Πολιτική. Bookmark the permalink.

2 Responses to Βία και αλογία

  1. Ο/Η Μπρουζος Βασίλης λέει:

    Διαβασα το άρθρο σου και συμφωνώ απόλυτα.
    απλά θα ήθελα να προσθέσω ότι η Βία είναι ο πυρετός σε μια κοινωνία που ασθενεί βαριά.
    και μια προσωπική ερώτηση: απο που ειναι η καταγωγή σου.
    ευχαριστώ για τον χρόνο σου

  2. Τα λες πολύ σωστά ειδικά στον επίλογο με τον μετεωρίτη. Είμαι σίγουρος πως αν συγκρουστεί μετεωρίτης με τον πλανήτη μας ο αντώναρος θα λέει πως η «ισχυρή» Ελλάδα δεν θα πάθει τίποτα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s