Το οθωμανικό κράτος του ελληνικού έθνους

Είδα εδώ πρώτη φορά ένα video (αν δεν είναι ορατό εκεί υπάρχει και στο youtube) με κάποιον καθηγητή νομικής του Πανεπιστημίου Θράκης (Κ. Πιτσάκης λέγεται) που εξηγούσε γιατί τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια έχουν ισχύ. Από αυτά που είπε υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση:

1) Καταρχήν ισχυρίζεται ότι κάθε Έλληνας κάθε περιουσιακό κομμάτι που έχει το απέκτησε με τρόπο παρόμοιο! Δηλαδή με χρυσόβουλα και φιρμάνια! Οπότε κάθε Νεοέλληνας ας ψάξει σε μπαούλα και σε υπόγεια σε παλιά σπίτια σε χωριά και αγροικίες και θα βρει προσωπικές αφιερώσεις αυτοκρατόρων και σουλτάνων οι οποίοι υπέγραφαν κατοχή γης στους προγόνους τους! Δεν έχουν λοιπόν μόνο τα μοναστήρια τέτοιους τίτλους στη κατοχή τους αλλά κάθε κάτοικος αυτής χώρας.

2) Ένας άλλος τρόπος ήταν λέει η διανομή των εθνικών γαιών. Ενδιαφέρον έχει γενικά η αποψή του ότι η γη ανήκει σε μια χούφτα ανθρώπων στην κορυφή της εξουσίας και αν αυτοί είναι στις καλές τους ή έχουν κέφια δίνουν ή χαρίζουν μερικά οικόπεδα και στο πόπολο. Το γεγονός της αλλαγής των οικονομικών συνθηκών και σχέσεων μετά τη βιομηχανική επανάσταση μάλλον του διαφεύγει του καθηγητή. Βέβαια κάποιος θα αντέτεινε ότι στην Ελλάδα τα γεγονότα αυτά πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Επίσης, ακόμη και τα σπίτια λέει ο καθηγητής, που έχει οι Έλληνες είναι χαρισμένα από αυτοκράτορες και σουλτάνους!!! Λες και δεν υπάρχει η περίπτωση κάποιος να έχει εργαστεί και να έχει αγοράσει ένα οικόπεδο ή ένα σπίτι.

3) Εδώ βέβαια υπάρχει και το γεγονός ή μάλλον η αποκάλυψη ότι οι υπόδουλοι (οι ραγιάδες δηλαδή) δεν ήταν και τόσο υπόδουλοι, ούτε οι Οθωμανοί ήταν κατακτητές, βάρβαροι και σκληροί αφού οι σουλτάνοι ενδιαφέρονταν για τους υπηκόους τους ακόμη και τους χριστιανούς και τους χάριζαν στρέμματα. Και σπίτια φυσικά. Αυτά που έχουμε σήμερα! Όταν η κ. Ρεπούση ανέφερε στο περιβόητο βιβλίο της κάτι τέτοια ξεσηκώθηκε το νεοελληνικό πόπολο με επικεφαλής εκκλησία και εθνικώς ανησυχούντες και φώναζε για αναθεώρηση της Ιστορίας. Οι ίδιοι ακριβώς φορείς που στην υπόθεση αυτή χαίρονται με τα φιρμάνια στα χέρια.

4) Λέει ο κ.Πιτσάκης ότι υπάρχει μια εννιαία έννομη τάξη που ξεκινάει από το Βυζάντιο και συνεχίζεται στην Τουρκοκρατία και Ενετοκρατία και συνεχιστής είναι το σύγχρονο ελληνικό κράτος!!! Απίστευτη άποψη από νομικό. Λέτε να είμαστε και συνεχιστές του κώδικα του Χαμουραμπί;

Μα καλά αναρωτιέμαι, η επανάσταση το 1821 δεν έγινε για να ΜΗΝ έχει ισχύ αυτή ακριβώς η έννομη τάξη. Δεν επρόκειτο για αυταρχικές και απολυταρχικές δομές; Δεν ήταν οι Τούρκοι κακοί; Η οθωμανική κυριαρχία σκληρή και άδικη; Αν η έννομη τάξη της Τουρκοκρατίας είναι αναγνωρίσιμη από τη Ελληνική Δημοκρατία ως δίκαιη τότε πώς ήταν υπόδουλοι οι Ρωμιοί; Μια χαρά ζούσανε από ότι αποδεικνύεται. Η καημένη η Ρεπούση ξαναδικαιώνεται.

5) Έχουν δίκιο λοιπόν όσοι ισχυρίζονται (π.χ Εκκλησία) ότι οι λαοί ζούσανε ειρηνικά και αδελφωμένα υπό τη δίκαιη και σοφή διοίκηση των σουλτάνων και «κάποιοι αλιτήριοι» με τη παρότρυνση των άθεων Φράγκων διαφωτιστών τα κατέστρεψαν όλα. Ε, αν είναι έτσι νομίζω χρωστάμε μια μεγάλη συγγνώμη στους Τούρκους για ότι έχουμε γράψει και πει για αυτούς.

6) Από ότι φαίνεται ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας στην Ελλάδα δεν παίζει κανένα ρόλο. Οι νόμοι του κράτους μας είναι ακριβής  συνέχεια της κάθε απολυταρχικής δομής που έχει υπάρξει στην περιοχή. Να δεχτούμε τότε και τη νομοθεσία των κατοχικών αρχών για τους Εβραίους, τους νόμους της δικτατορίας για τη λειτουργία των κομμάτων και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Γιατί όχι;

7) Οι περίοδοι του Βυζαντίου και Τουρκοκρατίας επρόκειτο για εποχές και μεθόδους διακυβέρνησης όπου σήμερα είχες ένα μέρος για καλλιέργεια και αύριο δεν το είχες. Η κάθε αρχή εξουσίας δεν υπόκειταν πρακτικά σε νομικούς περιορισμούς (πιστεύει κανείς ότι δικάστηκαν ως φονιάδες αυτοκράτορες ή αυτοκρατόρισες του Βυζαντίου ή σουλτάνοι που διάπραξαν φόνους για να ανέλθουν στο θρόνο;) και ατομική ιδιοκτησία δεν υπήρχε. Εδώ δεν σου ανήκε η ζωή η ίδια θα σου ανήκε η γη;

Δηλαδή για να καταλάβω καλύτερα: που τη βρήκαν την περιουσία οι αυτοκράτορες και οι σουλτάνοι και τη χάριζαν σε όποιον ήθελαν; Από τη τσέπη τους τη βγάζανε; Η οθωμανική διοίκηση άρπαζε τις περιουσίες ραγιάδων ή ακόμη και φτωχών Οθωμανών και μετά την χάριζε σε μοναστήρια και δέχονταν η Εκκλησία προϊόντα αρπαγής; Δεν επέστρεφε τη γη στους προηγούμενους κατόχους της; Και ποιο ήταν το αντάλλγμα για αυτή τη γενναιοδωρία των σουλτάνων;

8) Αναφέρει στο τέλος ο κ. Πιτσάκης ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τα φιρμάνια επειδή λέει μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν και οι αγρότες της Ξάνθης για να αναιρέσουν τα χρυσόβουλα. Δεν ξέρω την περίπτωση πάντως είναι πραγματική κατάντια για το ελληνικό κράτος που κρέμεται από αυθαίρετες αποφάσεις ανθρώπων με απόλυτη εξουσία πριν από αιώνες.

9) Και αφού δεχόμαστε τα φιρμάνια ως τίτλους με ισχύ τότε τι θα γίνει αν απόγονοι Τούρκων που ζούνε στη Τουρκία αρχίζουν να διεκδικούν περιουσίες στην Ελλάδα π.χ δείχνοντας τέτοια χαρτιά; Τι θα γίνει αν δεκάδες χιλιάδες σημερινών Τούρκων αρχίζουν να κάνουν μαζικές αγωγές στα ελληνικά δικαστήρια και ζητούνε πίσω κτήματά που είχαν πρόγονοί τους; Αν τα ελληνικά δικαστήρια ή και ευρωπαϊκά δικαιώσουν τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια της Εκκλησίας ή των Ελλήνων αγροτών της Ξάνθης γιατί όχι και τα φιρμάνια Τούρκων που σίγουρα και αυτοί έχουν;

Άντε λοιπόν εμπρός για ανασύσταση του Οθωμανικού κράτους μέσω δικαστηρίων. Φαίνεται μας έλειψε. Να χαρούνε και οι παπάδες που θέλανε οθωμανικό κράτος του ελληνικού έθνους (ή μήπως το έχουμε ήδη αφού ο καθηγητής λέει ότι είμαστε συνέχεια;).

10) Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά δικαστήρια (που το δίκαιό τους βασίζεται αρκετά στο ρωμαϊκό) να αναγνωρίζουν αποφάσεις του Νέρωνα, του Καλιγούλα, του Διοκλητιανού. Για τα ελληνικά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

11) Το πρόβλημα για μένα είναι καθαρά πολιτικό. Θα έπρεπε αυτό το κακομοίρικο ελληνικό κράτος να έχει καταστήσει νομικά άκυρες τέτοιες παράλογες αποφάσεις και λογικές. Οι Ευρωπαίοι λύσανε το πρόβλημα της φεουδαρχίας. Έστω με επαναστάσεις, πολέμους και κοινωνικούς αγώνες που κράτησαν αρκετούς αιώνες. Στην Ελλάδα οι φεουδαρχικές δομές ζούνε και βασιλεύουν οπότε ζούμε με τις συνέπειες.

Πάντως δείτε στον Στέλιο Φραγκόπουλο και μιά άλλη άποψη για το τι εστί χρυσόβουλο. Και αυτή από καθηγητή.

This entry was posted in Επικαιρότητα, Κοινωνία. Bookmark the permalink.

5 Responses to Το οθωμανικό κράτος του ελληνικού έθνους

 1. Ο/Η Διαγόρας λέει:

  Τα πράγματα είναι απλά: η κάθε επανάσταση αλλάζει μεν τους άμεσα κυβερνώντες, οι άρχουσες τάξεις όμως πολλές φορές παραμένουν οι ίδιες, και αμέσως μετά την επικράτηση των επαναστατών εξασφαλίζουν τη συνέχιση της προηγούμενης έννομης τάξης έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τις περιουσίες τους και τα κεκτημένα προνόμιά τους. Οι επαναστάτες συνήθως τους κάνουν το χατήρι γιατί φυσικά έχουν ανάγκη την υποστήριξή τους και την άμεση σταθεροποίηση της κατάστασης.

  (Η Οκτωβριανή επανάσταση ήταν μία εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα, από την άποψη ότι ξεκληρίστηκαν όχι μόνο οι άμεσα κυβερνώντες, αλλά και ολόκληρη η άρχουσα τάξη, γι’αυτό και η Ρωσική εκκλησία δεν είναι καρκίνος της χώρας όπως είναι στην Ελλάδα, κοίτα όμως πόσες ζωές χάθηκαν για να συμβεί αυτό.)

 2. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  @Διαγόρας,
  θα περίμενε όμως κανείς ότι μέσα σε τόσα χρόνια από τότε θα είχε προχωρήσει ταχύτερα και βαθύτερα ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας και του τρόπου άσκησης εξουσίας.

 3. Ο/Η ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ λέει:

  ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ… ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΝ!! ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ (ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ) ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ (ΥΨΗΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΣΤΑ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ (ΕΜΙΡΑΤΑ & ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΑ). ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.
  -ΕΠΕΙΔΗ ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΦΙΡΜΑΝΙΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘ ΕΝΑΣ ΟΤΙ ΚΟΤΣΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΟΚΤΩΡΑ! Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ (ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ..ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΑΠΑΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ.

 4. Ο/Η sfrang λέει:

  Ο νομικός χαρακτηρισμός είναι «ψιλή κυριότητα» και όχι «υψηλή». Ας το προσέξουν οι σχολιάζοντες, γιατί και η σημασία κάποιων λέξεων απαντάει στις απορίες τους…

 5. Παράθεμα: Το οθωμανικό κράτος του ελληνικού έθνους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s