Προστασία (;) πνευματικών δικαιωμάτων

Εδώ υπάρχει ένα εξαιρετικό και πολύ διαφωτιστικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη σχετικό με τα πνευματικά δικαιώματα και την προσπάθεια προστασίας (;) τους από «πειρατεία». Αυτό που εντυπωσιάζει πραγματικά είναι η προσπάθεια χρονικής επέκτασης μη χρήσης τους από τρίτους για σχεδόν 100 χρόνια! Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει μια εξαιρετική ιδέα στα 20 η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θεωρεί ότι ο δημιουργός μπορεί να ζήσει τουλάχιστον μέχρι τα 120. Και αν όχι μέχρι τα 120, ότι και στα 70, στα 80 και στα 90 του κάποιος θα επιθυμεί να κερδίζει πολλά λεφτά από την ιδέα των 20 και να κάνει όνειρα για το μέλλον του! Να πάει ταξίδια, να κάνει ορειβασία, και άλλα extreme αθλήματα ή να θέλει να κάνει οικογένεια μετά από τόσα πολλά χρόνια καριέρας.

Πρακτικά δεν προστατεύονται οι δημιουργοί με τέτοιους νόμους αλλά οί εταιρίες που εκμεταλλέυονται εμπορικά τις ιδέες τους και την εργασία των δημιουργών.

This entry was posted in Κοινωνία. Bookmark the permalink.

4 Responses to Προστασία (;) πνευματικών δικαιωμάτων

 1. Ο/Η roidis λέει:

  Τα περί «πνευματικών δικαιωμάτων» είναι μια πονεμένη και πολύπλοκη ιστορία…δύσκολα σήμερα μπορεί κάποιος να το αποδείξει σε δικαστήριο, ακόμα και καραμπινάτες αντιγραφές αθωώνονται, μία μικρή παραλλαγή να κάνεις σε κάτι, το έκανες δικό σου και με τη βούλα. Λαβυρινθώδες θέμα.

 2. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Ροϊδη,

  ναι είναι λαβυρινθώδες το θέμα. Και ίσως τελικά γι΄ αυτό και δεν φαίνονται οι συνέπειες από τέτοιες προτάσεις νόμου ή από ήδη υπάρχουσα νομοθεσία.

 3. Σε θεωρητικό επίπεδο, δεν βλέπω κάτι το αυτονόητα λάθος με το να προστατεύονται οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται εμπορικά τις ιδέες και την εργασία των δημιουργών, καθώς είναι κι αυτές τόσο απαραίτητες στο σύστημα όσο και οι ίδιοι οι δημιουργοί. Βέβαια, οι επεκτάσεις στα 95 και στα 120 χρόνια για τις οποίες κάνει λόγο ο Μανδραβέλης είναι αισχρές, και αποτελούν ένα ακόμα πασιφανές παράδειγμα του πως το μεγάλο κεφάλαιο σέρνει κοινοβούλια.

  Υ.Γ.
  Αντί για «πνευματικά δικαιώματα» και «πνευματική ιδιοκτησία» καιρός είναι πιά, στον εικοστό πρώτο αιώνα, να αρχίσουμε να λέμε «διανοητικά δικαιώματα» και «διανοητική ιδιοκτησία», ε;

 4. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Διαγόρα,

  το θέμα είνα ακριβώς η χρονική διάρκεια προστασίας. Άλλο τα 20 ή τα 30 χρόνια (για να υπάρχει όντως κίνητρο και για πιθανή εμπορική εκμετάλλευση) και άλλο φυσικά τα 50 ή τα 90.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s