Σφάξε με αγά μου να αγιάσω

Αμφινταλαντεύτηκα  για τον τίτλο ανάμεσα στην ρωμέϊκη (σφάξε με αγά μου να αγιάσω) και στην εκδυτικισμένη (σύνδρομο της Στοκχόλμης) εκδοχή. Αποφάσισα στα πλαίσια της ιδιοπροσωπίας μας και αναδελφικότητας και στα πλαίσια του αγώνα του Γένους να γλιτώσει από την πλημμυρίδα της παγκοσμιοποίησης να χρησιμοποιήσω τη λεβέντικη ρωμέϊκη έκφραση.

Ο Χριστόδουλος θα κηδευθεί λέει με τιμές αρχηγού κράτους. Τελικά έστω και με αυτόν τον τρόπο έγινε αυτό που επιθυμούσε. Αργηγός κράτους.

Σε λαϊκό προσκύνημα λέει η σωρός του. Όποιος ολιγάρχης (ή μονάρχης) πεθαίνει τον βγάζουμε σε λαϊκό προσκύνημα (το εντελώς τελευταίο έχει ακόμη πολύ πέραση σε αυτή τη χώρα).

Τετραήμερο πένθος λέει στη χώρα. Η μέρα της κηδείας θα είναι λέει αργία.

Τελικά πάσχουμε από το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Είδα μέσα σε μία μέρα από το θάνατό του Χριστόδουλος εκφράσεις (προκάτ; ) όπως «φωτισμένος ιεράρχης», «το έργο του θα μείνει ανεξίτηλο», «εξέχων Ιεράρχης, με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά», «πνευματικός ηγέτης, με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και πλούσια κοινωνική δράση», «το έθνος τον ευγνωμονεί για την προσφορά του» και άλλες πολλές από εκπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος και από όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Θα τιμηθεί από την πολιτεία με αυτόν τον τρόπο ένας άνθρωπος ο οποίος επί δέκα συναπτά έτη δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ωρύεται, να απειλεί και να καθυβρίζει όποιον θεωρούσε ότι έστεκε εμπόδιο στη προσπάθειά του να ελέγξει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Θα τιμηθεί από την πολιτεία με αυτόν τον τρόπο ένας άνθρωπος που όχι απλά αμφισβητούσε τους θεσμούς αλλά με τις ιδέες του ουσιαστικά το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Έστω το λειψό που έχουμε. Που λοιδορούσε πολιτικούς και διανοούμενους, εκτός από αυτούς φυσικά που είχαν τις ίδιες παράλογες με αυτόν ιδέες . Φράσεις όπως «η ποιμαντορική ράβδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ορισμένες ράχες» ή «όποιο χέρι αγγίζει την Εκκλησία ξεραίνεται» και άλλες ανάλογες χριστιανικές αναφορές του ανήκουν φαντάζομαι στη προσφορά του στο έθνος. Όπως επίσης πολεμοχαρείς δηλώσεις για αλύτρωτες πατρίδες.

Θα τιμηθεί από την πολιτεία με αυτόν τον τρόπο ένας άνθρωπος ο λόγος του οποίου δεν ήταν απλώς διχαστικός ή επιθετικός αλλά πρακτικά ρατσιστικός και ολοκληρωτικός. Κραυγές για γραικύλους και προδότες. Κραυγές για βιολογική ανωτερότητα των «Ελληνοορθοδόξων» σε σχέση με όλους τους άλλους λαούς, για πνευματική υπεροχή της «Ελληνορθοδοξίας» σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχει προκύψει από το ανθρώπινο πνεύμα, για την υποτίθεται μοναδικότητα των Νεοελλήνων στον πλανήτη, υποτιμητικές αναφορές για τους λαούς της Δύσης. Κραυγές για φυλετική καθαρότητα των Νεοελλήνων, για τον ανώτερο πολιτισμό τους αλλά και για βάρβαρη Ανατολή. Λες και ο χριστιανισμός ο ίδιος δεν είναι προϊόν της Ανατολής.

Θα τιμηθεί ένας άνθρωπος με αυτόν τον τρόπο που αν εφαρμόζοταν έστω και τα μισά από αυτά που είχε στο μυαλό του η χώρα θα είχε καθεστώς σαν αυτό του Πακιστάν ή του Αφγανιστάν. Ένα καθεστώς παράνοιας, φόβου και κάθε είδους εκμετάλλευσης. Και γράφω έστω τα μισά επειδή ένα ποσοστό από τέτοιες ιδέες εφαρμόζονται από πάντα στην ημιθεοκρατική μας κληρονομική δημοκρατία.

Θα τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο ένας άνθρωπος που έμοιαζε σαν να βγήκε από μία εποχή μίξη μεσαίωνα και μεσοπολέμου. Σε ιδέες και συμπεριφορά. Με έναν λόγο επικίνδυνο αλλά ταυτόχρονα κενό, κούφιο. Ένας λόγος μόνο για ικανοποίηση των πιο εύκολων και ταπεινών ενστίκτων του ανθρώπου. Μια παρουσία που θα ήταν δακτυλοδεικτούμενη αν η κοινωνία των Νεοελλήνων ήταν δομημένη πάνω ή/και μέσα σε δημοκρατικά και λογικά πλαίσια. Αλλά φυσικά ήταν ο δικός μας Μπενίτο. Δικό μας προϊόν. Οπότε το αγαπάμε.

Και έρχεται τώρα λοιπόν η πολιτεία που ο Χριστόδουλος αμφισβήτησε ευθέως και επιθετικά το ρόλο της, τους θεμελιώδεις θεσμούς της για να μπορεί να λέγεται δημοκρατία, που την υποτίμησε, που της αρνήθηκε ανεξάρτητο ρόλο έξω από τα θρησκοληπτικά και δεισιδαιμονικά πλαίσια της Εκκλησίας, και τον τιμάει κατ’ αυτό τον τρόπο και με τέτοιες δηλώσεις των εκπροσώπων της. Ε, δεν είναι αυτό σύνδρομο της Στοκχόλμης;

Γιατί αυτό είναι το θέμα. Όχι η ταλαιπωρία και ο θάνατος του Χριστόδουλου (όπως άλλωστε και χιλιάδων άλλων ανθρώπων πριν από αυτόν) που ο καθένας μπορεί να σεβαστεί ως ελάχιστη ένδειξη πολιτισμού, αλλά η αναγνώριση ενός ρόλου που ο συγκεκριμένος άνθρωπος ποτέ δεν είχε. Και η επιδοκιμασία της σωβινιστικής, μισαλλόδοξης νοοτροπίας του.

Νεοελληνική νοοτροπία: «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Όποιος τελικά εκμεταλλεύεται, κοροϊδεύει, ταλαιπωρεί και υποτιμά περισσότερο τους Νεοέλληνες αυτός είναι που θα τιμηθεί στο τέλος. Όσοι εμπλέκονται στην ιστορία με τον Ζαχόπουλο (και πρόκειται για την εξουσιαστική αφρόκρεμα της κοινωνίας) είμαι σίγουρος ότι θα βγούνε πολλαπλά κερδισμένοι. Θα γίνουν πρότυπα και παιδικοί ήρωες.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ελλαδική Εκκλησία κυριαρχείται με τέτοιες ιδέες. Μισαλλοδοξία, εθνικισμός και σωβινισμός είναι τα κατεξοχήν χαρακτηριστικά της αποστεωμένης πλέον ορθόδοξης Εκκλησίας. Πραγματικά ελάχιστοι άνθρωποι, μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών μπορούν να έχουν νηφάλια και πραγματιστική άποψη σε αυτό το χώρο. Ελάχιστοι είναι προσγειωμένοι και μπορούν να διατηρούνε έστω και μια στοιχειώδη λογική. Και αφού το κράτος έδωσε μήνυμα, «ότι και να κάνετε εμείς θα προσκυνήσουμε» ας μη ξαφνιαστεί κανένας όταν ο επόμενος θα συνεχίσει το «έργο» του Χριστόδουλου. Αφού περνάει το μαστίγιο γιατί να μη το συνεχίσουν;

This entry was posted in Κοινωνία. Bookmark the permalink.

6 Responses to Σφάξε με αγά μου να αγιάσω

 1. Ο/Η Rodia λέει:

  Επιτελους!
  Φαινεται ομως οτι η προθεση της Πολιτειας ειναι να εξαγιασει το Χριστοδουλο βελτιωνοντας την εικονα του, αντιθετα απο την Ορθοδοξια «εξαγιασε» τα αρχαια μνημεια -κατα την εκφραση του- κατεδαφιζοντας τα.

 2. Ο/Η jim_hellas λέει:

  Νιώθω ότι διαβάζεις τις σκέψεις μου! 😛 Ευτυχώς που δεν είμαι Ελλάδα και δεν είδα από «κοντά» το πανηγύρι που στήθηκε για να τιμήσει έναν άνθρωπο που το μόνο που έκανε ήταν να κάνει ακόμη πιο στενούς (μα πόσο ακόμα αντέχουν πια αυτοί οι δεσμοί;) τους δεσμούς της «Εκκλησίας» με τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, έναν άνθρωπο που δεν δίστασε να μιλήσει με μίσος εναντίον ανθρώπων με αντίθετες απόψεις από τον ίδιο.

  Το κρίμα όμως είναι στο λαιμό τους!

  Την καλημέρα μου… 🙂

 3. Ο/Η basik λέει:

  «Θα τιμηθεί ένας άνθρωπος με αυτόν τον τρόπο που αν εφαρμόζοταν έστω και τα μισά από αυτά που είχε στο μυαλό του η χώρα θα είχε καθεστώς σαν αυτό του Πακιστάν ή του Αφγανιστάν. »

  Και, δυστυχώς, πολλοί θα τα ήθελαν!

  Προφανώς αυτός ο λαός αρέσκεται στην κοροϊδία και η μνήμη του είναι πάρα πολύ ασθενική.

 4. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  jim_hellas

  ούτε εγώ είμαι Ελλάδα, αλλά μέχρι το 2004 που ήμουν είχα ήδη εικόνα για το φαινόμενο και είδα στο Ιντερνετ και τις δηλώσεις διαφόρων και φαντάστηκα όλο το σκηνικό.

  Πάντως σκέφτομαι αν είναι τόσο δύσκολο για τους επικεφαλής της Εκκλησίας να πούνε: εμείς εδώ είμαστε ως Εκκλησία, όποιος θέλει έρχεται, όποιος δεν θέλει δεν έρχεται δεν ούτε θέλουμε κρατική υποστήριξη. Και να τελειώνει εκεί η ιστορία. Τι πιο απλό;

  basic,
  δεν ξέρω αν πολλοί θα τα ήθελαν (αρκετοί όντως) αλλά υποψιάζομαι ότι πολλοί δεν θα καταλάβαιναν καν την εφαρμογή αυτών των λογικών. Θα τα θεωρούσαν μέρος της «ιδιοπροσωπίας» μας.

 5. Ο/Η lotofagus λέει:

  Καλησπέρα. Ο Τρίτσης είχε προσπαθήσει να διαχωρίσει το κράτος από την εκκλησία, αλλά κάποιοι τον εμπόδισαν. Έκτοτε έχουμε φτάσει στο σημείο όχι απλώς οι ιεράρχες να είναι δημόσιοι υπάλληλοι -δεδομένου ότι πληρώνονται από το κράτος- αλλά να το απομυζούν παντιοτρόπως, να το αμφισβητούν και να ονειρεύονται τους εαυτούς τους ως αγιατολλάχ Χομεϊνί!
  Και το χειρότερο; Αφού είδαν ότι όχι απλώς ανεχτήκαμε τις πολεμικές κραυγές του Χριστόδουλου αλλά τον λατρέψαμε κιόλας, ο διάδοχός του θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο στην υλοποίηση των σχεδίων τους!

 6. Παράθεμα: Ο Αρχιεπίσκοπος πέθανε, ζήτω ο Αρχιεπίσκοπος! « Stealth school

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s