Κομμουνισμός vs Χριστιανισμός ή αλλιώς για την Ελλάδα ΚΚΕ vs Ορθοδοξία

Ως γνωστό οι κομμουνιστές είναι ενάντια στην Εκκλησία. Και η Εκκλησία εμφορείται από αντικομμουνιστικές ιδέες. Είναι όμως έτσι; Για να δούμε:

Μονομανία, αρχομανία και αλαζονεία:

Μόνο ένα κόμμα πρέπει να κυβερνάει (τι ποιό κόμμα;)

Μόνο ένας Θεός υπάρχει (τι ποιός Θεός;) 

Έχουν μεγάλη ιδέα για την αποτελεσματικότητά τους:

Όλα τα άλλα κόμματα και οι άλλες ιδεολογίες δεν προσφέρουν τίποτα και κακώς υπάρχουν.

Όλα οι άλλες θρησκείες δεν είναι αληθινές. Αυτό ισχύει και μεταξύ τους για τα διάφορα δόγματα.

Έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους:

Ισχύει και τους δύο: η κοινωνία αποτελείται από αδύναμα και ανώριμα πλάσματα (κάτι σαν 5χρονα δηλαδή) που χρειάζονται μονίμως καθοδήγηση από πεφωτισμένους. Δηλαδή αυτούς. Και όχι άλλους. Είμαστε όλοι ένα σύνολο ανθρώπων που σκέφτεται, κινείται και δρα ως μάζα. Άτομα με ξεχωριστές επιθυμίες δεν υπάρχουν.

Και οι δύο έχουν μία Αγία Τριάδα που δεν κάνει ποτέ λάθος:

Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν

Πατέρας, Γιος και Άγιο πνεύμα (άντε, τα αρχικά με κεφαλαία)

Και οι δύο ενώ υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν τη μία και μοναδική αλήθεια, δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ποια είναι αυτή:

Υπάρχουν δεκάδες αριστερά κόμματα που έχουν προέλθει από δεκάδες διασπάσεις, λόγω διαφωνιών για την αληθινή αλήθεια. Κάθε κόμμα ή κίνηση διεκδικεί την αυθεντία και την αυθεντικότητα. Ενώ υπάρχουν τόσες διασπάσεις και διαφωνίες γίνεται πάντα λόγος για την μία και μοναδική αληθινή Αριστερά!

Υπάρχουν τρία κύρια δόγματα και ένα σωρό άλλα εκκλησιαστικά κινήματα που έχουν προέλθει από δεκάδες διασπάσεις, λόγω διαφωνιών για την αληθινή αλήθεια. Κάθε δόγμα ή οργάνωση διεκδικεί την αυθεντία και την αυθεντικότητα. Ενώ υπάρχουν τόσες διασπάσεις και διαφωνίες γίνεται πάντα λόγος για την μία και μοναδική αληθινή Πίστη!

Και οι δύο συντηρούνε μούμιες (εντάξει ο κομμουνισμός μόνο μία):

Τον Λένιν (νομίζω όχι πλέον)

Τα διάφορα οστά των αγίων που ευωδιάζουν, μοσχοβολάνε, θεραπεύουν, διορίζουν, συμπληρώνουν φορολογκές δηλώσεις κ.λ.π 

Το Κόμμα ή η Εκκλησία εκπροσωπεί την αντίστοιχη Αγία Τριάδα:

Μόνο στο κόμμα υπάρχει ελπίδα και σωτηρία για εργάτες, φοιτητές, αγρότες και κυρίως δημοσίους υπαλλήλους.

Μόνο στην Εκκλησία υπάρχει ελπίδα και σωτηρία. 

Αυτοθυσία για τα πιστεύω:

Όλα τα δίνουμε για το Κόμμα

Όλα τα δίνουμε για του Χριστού την πίστη την αγία.

Πάντα δίνεται γραμμή από πάνω:

Άμα δεν συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο δεν μπορεί κανένα μέλος του κόμματος να κάνει πιπί του με προσωπική πρωτοβουλία.

Άμα δεν συγκαλεστεί Ιερά ή Οικουμενική Σύνοδος δεν μπορεί να ξέρουμε αν η κατανάλωση παγωτού φράουλα είναι αμαρτία ή όχι. (Υπάρχει ετυμηγορία ότι ΔΕΝ είναι αμαρτία; Όχι. Άρα;)  

Ζούνε σε άλλη φυσική διάσταση. Κρίνουν τα πάντα με τα δεδομένα της εποχής που εμφανίστηκαν ή άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους:

Οι κομμουνιστές (στην Ελλάδα τουλάχιστον) βρίσκονται στα μέσα του 19ου αιώνα.

Οι χριστιανοί στα τέλη του 1ου αιώνα.

Για να εξακολουθούνε να υπάρχουν χρειάζοναι το ίδιο υπόστρωμα. Ανθρώπους σε ανάγκη: Φτωχούς, ταλαιπωρημένους, κυνηγημένους. Ταυτόχρονα υπόσχονται παραδείσους και αυτοανακηρύσσονται σε πνευματική ηγεσία: 

Στην περίπτωση αυτή ισχύει και για τους δύο, ότι η οικονομική και κοινωνική πρόοδος τους αφαιρεί δύναμη. Άρα, συμφέρει να διατηρούνε μεγάλες μάζες σε κακή κατάσταση για να έχουν λόγο ύπαρξης και να τις εκμεταλλεύονται. 

Έχουν ψευδαισθήσεις:

Παντού βλέπει εχθρούς του λαού.

Παντού βλέπει εχθρούς της Ορθοδοξίας.

Έχουν και παραισθήσεις:

Ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός έχει βάλει στο μάτι την Ελλάδα και τους υπέροχους εργαζομένους της. Επίσης τις κρατικές και ημικρατικές επιχειρήσεις της που όλοι τις ζηλεύουν και θέλουν να τις αγοράσουν αντί πινακίου φακής.

Ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός (εδώ γίνεται ταύτιση με τον Σατανά) έχει βάλει στο μάτι το υπέροχο ορθόδοξο έθνος μας. Δηλαδή όλα αυτά που μας κάνουνε κάτι το ξεχωριστό: την πίστη μας (ναι, μη χάσουμε!), τη γλώσσα μας και την Ιστορία μας που ξεκινάει πριν από 3,5 δις χρόνια*.

Διέπονται από κατανόηση και μετριοπάθεια:

Ο λαός είναι το Κόμμα. Το Κόμμα είναι ο λαός

Ο λαός είναι η Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ο λαός

Φαντάζομαι μπορεί κανείς να βρει και άλλα!

*Ναι, το πρώτο κύταρρο που δημιουργήθηκε ήταν ελληνικό!!! Σχηματίστηκε σε έναν βάλτο λίγο έξω από τη Λάρισα. Η Εκκλησία βέβαια αυτό το αρνείται. Όχι γιατί πολεμάει και αυτή την Ιστορία μας (προς Θεού!) απλώς δεν δέχεται θεωρίες που δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Γι’ αυτό και δέχεται την εκδοχή του Αδάμ και της Εύας** που είναι πολύ πιο λογική!

**Έλληνες και οι δύο.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

60 Responses to Κομμουνισμός vs Χριστιανισμός ή αλλιώς για την Ελλάδα ΚΚΕ vs Ορθοδοξία

 1. Ο/Η akamas λέει:

  Δεν ξέρω εαν τοτελευταίο καιρό παρατηείς και εσύ μια έντονα συντηρητική στροφή του ΚΚΕ, κάθε άλλο παρά αριστερό κόμμα θυμίζει, σε πολλά σημεία συμπορεύεται με το ΛΑΟΣ.

 2. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Ακαμα,
  πιστεύω ότι το ΚΚΕ πάντα ήταν συντηρητικό κόμμα. Απλώς οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις το έχουν ξεπεράσει και το έχουν φανερώσει. Η αύξηση του βιοτικού επιπέδου στη Δύση και σε ορισμένες χώρες της Ασίας ( η Κίνα θα αναγκάζεται και αυτή όλο και περισσότερο να αποκομμουνιστοποιείται) έχει κάνει περιττό το λόγο του ενάντια στο σύστημα. Ένα σύστημα που έχει και τις αναταράξεις του(κάποιες φορές μεγάλες) και τα αρνητικά του αλλά μέσα σε αυτό μπορούν να βρεθούν και λύσεις.

 3. Ο/Η akamas λέει:

  Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μαζί με την εκκλησία αγωνίζεται για να μην αλλάξει τίποτε και αντιτίθεται σε κάθε προοδευτική φωνή.

 4. Ο/Η akamas λέει:

  Αν έχεις διάθεη ρίξε μια ματιά στο http://www.ametanohtodance.blogspot.com για να δεις το επίπεδο των ανθρώπων.

 5. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Το είδα. Ο κομμουνισμός για μένα έχει παίξει τον ιστορικό του ρόλο. Καλώς υπήρξε, πρόσφερε έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά είναι πλέον αποστεωμένος. Όπως και ο Χριστιανισμός(και γενικά ο μονοθεϊσμός), ειδικά η Ορθοδοξία.

  Ανεξάρτητα από τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον, οι λύσεις δεν πρόκειται να προκύψουν από τέτοιες ιδεολογίες ή ιδεοληψίες.

 6. Ο/Η omadeon λέει:

  Συμφωνώ, σε γενικές γραμμές, με το ποστ (και όσα λέτε -στα περισσότερα). Βέβαια ξέρω και άτομα που ανήκουν στο ΚΚΕ και δεν είναι καθόλου δογματικοί (σε προσωπικά πλαίσια) ενώ… δεν βλέπω γιατί πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι έτσι ένα κομμουνιστικό κόμμα.

  Οι ενστάσεις μου με το πρόβλημα που επισημαίνεις Πάρη είναι σε δύο τομείς
  1) τον πρακτικό οικονομικό/πολιτικό τομέα (ιδέες που επειδή είναι πλέον ανεφάρμοστες ή καταδικασμένες σε αποτυχία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μία «εσχατολογική αντίληψη» όπου η κατάσταση της κοινωνίας «μετά την Επανάσταση» θυμίζει έντονα χριστιανικούς πόθους και εικόνες για τη «Δευτέρα Παρουσία»). Όμως οι ιδέες αυτές ΠΡΕΠΕΙ να ξεκαθαριστούν, μια μέρα. ΤΙ είναι αριστερά και ΤΙ σοσιαλισμός σήμερα, και π.χ. ΠΩΣ μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς Κρατισμό;
  (ερωτήματα που ΔΕΝ απαντά το ΚΚΕ, ή που απαντά λάθος)
  2) Τον ΛΟΓΙΚΟ ή βαθύτερο μετα-ιδεολογικό τομέρα, όπου οι ομοιότητες που επισήμανες Πάρη ΠΡΑΓΜΑΤΙ δυστυχώς ισχύουν, και δείχνουν μία δογματικότητα πέρα από… συγκεκριμμένο δόγμα, και μία αντίσταση της Λογικής Αντίληψης στο να βλέπει ολοφάνερα πράματα, ενώ επιδίδεται σε λανθασμένες κατασκευές του Νου για τον έξω κόσμο (γνώρισμα «κλειστών αιρέσεων» ή cults).

  Τέλος δεν βρίσκω απαραίτητο να έχει ένας κομμουνιστής αυτά τα χάλια. Π.χ. μία συνέντευξη ενός στελέχους του ΚΚ της Βενεζουέλας, που προβλήθηκε σε μπλογκ του ΚΚΕ, ΔΕΝ μου έδωσε παρόμοια εντύπωση, ήταν προσγειωμένη και πρακτική (ίσως γιατί η Βενεζουέλα ζει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ενδιαφέρουσες ιδιάζουσες συνθήκες, κλπ).

 7. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Omadeon
  έχεις δίκιο για τον επανακαθορσμό της έννοιας «Αριστερά». Και φυσικά υπάρχουν μη δογματικοί κομμουνιστές.
  Αυτά που λένε οι Έλληνες κομμουνιστές δεν τα λένε κατ’ ανάγκη και ξένοι κομμουνιστές. Όπως έχω ήδη πει, σε κάθε ιδεολογικό ρέυμα από το εξωτερικό υπάρχει η ελληνική εκδοχή.

 8. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Δεν αρνούμαι την αξία του κομμουνισμού. Η μαρξιστική φιλοσοφία έδωσε ερμηνεία σε γεγονότα που άλλες φιλοσοφίες δεν μπόρεσαν. Αλλά όταν αρνείσαι την εξέλιξη και μένεις στα της εμφάνισή σου σε αυτό τον πλανήτη τότε γίνεσαι μέρος του προβλήματος.

 9. Ο/Η akamas λέει:

  Έχεις διαβάσει την επικούρεια φιλοσοφία;

 10. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Ακαμα, όχι. Αλλά λέω να αρχίσω. Όχι άμεσα, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες.

 11. Ο/Η DrTeddy λέει:

  Συμφωνώ απολύτως με το post σου.

 12. Ο/Η panos λέει:

  ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΔΙΑΦΩΝΩ. ΧΑΡΙΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ. ΤΟ ΕΝΑ (ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΑΛΛΟ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ) ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ….(ΓΥΡΩ ΣΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ) ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ…. ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ.

 13. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  «ΤΟ ΕΝΑ (ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΑΛΛΟ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ) ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ»

  Σωστό και αυτό, αλλά έθεσα τη διαφορά στο πλαίσιο του πώς και όχι του που εκδηλώνονται (ο κομμουνισμός στο χώρο της ιδεολογίας και ο χριστιανισμός στο χώρο του τρόπου ζωής όπως έγραψες). Αλλά οι απαιτήσεις που έχουν από τους οπαδούς τους υπακούουν σε πολύ όμοιες αρχές.

 14. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΛΕΩ ΕΓΩ? ΑΝΤΕ. ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΑΡΑΧΕΣΑΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΚΚΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ ΛΑΕ. ΔΙΑΦΩΝΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΤ. ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΕΝΩ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ. ΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΝΑ ΠΑΤΕ ΒΛΑΚΕΣ.

 15. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Άννα,

  ευχαριστώ για το ευγενικό σου σχόλιο.

 16. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΕΣΤΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ

 17. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Άννα,

  οι απόψεις σε αυτό το ιστολόγιο είναι προσωπικές. Και άλλοι έχουν κάνει στο παρελθόν ανάλογες συγκρίσεις.
  Όπως όμως το βλέπω εγώ οι κομμουνισμός είναι θεολογία:
  Υπάρχει ένας προφήτης (Μάρξ), ένα ιερό βιβλίο (Το Κεφάλαιο) και οι διώκτες του προφήτη (καφαλαιοκράτες, αντιδραστικοί).

  Ο Μαρξ έγραψε κάποιες ιδέες εκ των οποίων κάποιες είναι σωστές, έδωσε και μιά άλλη θεώρηση στην οπτική για την ιστορική ερμηνεία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει δίκιο διαχρονικό και μάλιστα σε όλα. Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα (πρέπει να) διαμορφώνεται από πολλών ειδών απόψεων και ιδεών.
  Φαντάσου να ήθελε κάποιος να εφαρμόσει π.χ μόνο τις ιδέες του Πλάτωνα ή μόνο του Σωκράτη ή μόνο του Καντ. Θα έπαιρνες ολοκληρωτισμό. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να έχει για πάντα δίκιο. Τα κομμουνιστικά κόμματα κάνανε τον Μαρξ κομματάρχη. Ήτανε όμως φιλόσοφος.

  Ανάλογα, ο Χριστός θα μπορούσε να υπάρχει όντως ως ιστορική πραγματικότητα. Μπορεί να είπε μερικά σωστά πράγματα αλλά μέχρις εκεί. Κάποιοι τον κάνανε θρησκεία και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

 18. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΑΛΥΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΨΑΞΕΙ ΑΡΚΕΤΑ. ΑΛΛΑ ΑΠ’ ΤΟ ΠΟΣΤ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΩΝΙΚΑ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΨΑΞΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.

 19. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ. ΕΣΥ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙΣ? ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ? ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ? ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΝΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΟ.

 20. Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ λέει:

  ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ

 21. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Άννα,

  τα λόγια μου δεν είναι ειρωνικά, είναι καυστικά (περιαυτολογώ τώρα!).
  Κρίνω αυτό που σου έγραψα στο προηγούμενό μου σχόλιο. Ότι κάποιοι άνθρωποι έκαναν ιδεολογία και κόμμα ουσιαστικά τις ιδέες ενός ανθρώπου. Μια ιδεολογία όμως είναι το προϊόν συγκερασμού ιδεών πολλών ανθρώπων και ιδεών από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
  Οι συνθήκες σε μια ανθρώπινη κοινωνία αλλάζουν. Πόσο μάλλον στις κοινωνίες δυτικού τύπου.
  Καταρχήν δεν σου κάνει εντύπωση που ο Μαρξ έκρινε το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής στις βιομηχανικές χώρες της Δύσης επειδή αυτό είχε δει, αλλά ο κομμουνισμός ξεκίνησε στη Ρωσία; Μια χώρα χωρίς βιομηχανία, χωρίς αυτό το σύστημα παραγωγής που είχε δει ο Μαρξ αλλού, μια χώρα πρακτικά αγροτική;
  Το ίδιο ισχύει και για την Κίνα.
  Στη Δύση δεν έγινε κάτι τέτοιο επειδή καταρχήν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα αποδείχτηκε ευέλικτο και προσαρμοστικό και αφετέρου οι αλλαγές στις δυτικές κοινωνίες καθόρισαν το άλλο που σου έγραψα: ότι οι όλες ιδέες ενός ανθρώπου δεν μπορεί να είναι για πάντα σωστές ή εφαρμόσιμες.

  Για τις ερωτήσεις σου:
  1)από την ηλικία μου πώς θα καταλάβεις αν το έχω ψάξει το θέμα; Είμαι πάνω από 25 και κάτω από 35.
  2)Είμαι στο εξωτερικό και δεν έχω ψηφίσει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ουσιαστικά έχω ψηφίσει μία φορά.

  Για το αν είμαι φασισταριό; Δηλαδή όποιος δεν είναι ΚΚ είναι χρυσαυγίτης; Αν είναι δυνατόν!!! Αν έχεις χρόνο και όρεξη διάβασε και κάποια άλλα από τα κείμενα που έχω και πιστεύω θα καταλάβεις.

  Κώστα,
  πολύπλοκη ερώτηση. Τουλάχιστον για μένα και με βάση αυτά που ξέρω ο κομμουνισμός πρόσφερε ίσως περισσότερα εκεί που δεν εφαρμόστηκε παρά εκεί που εφαρμόστηκε. Εννοώ ότι εν μέρει έδρασε ως αντίπαλο δέος για τις χώρες της Δύσης βελτιώνοντας τις δημοκρατίες τους αλλά και ως έμπνευση για όλα τα αριστερά κινήματα που υπήρξαν.
  Και χωρίς αυτά τα κινήματα δεν θα ήταν δυνατή η κοινωνική φιλελευθεροποίηση του σήμερα.
  Αυτό για μένα είναι το σημαντικό. Αλλά ως πολιτική εφαρμογή αποδείχτηκε καταστροφικός επειδή έχει εγγενείς αδυναμίες που ξεκινούνε από τη πίστη σε μοναδικές αλήθειες.

 22. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Άννα,
  γέλασα πάντως με τα τελευταία δύο σχόλιά σου.

  Αυτό που έγραψες
  «ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΕΣΤΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ»
  νομίζω σε αδικεί επειδή έγραψες και αυτό
  «ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΑΛΥΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΨΑΞΕΙ ΑΡΚΕΤΑ…»
  Για φανατική γρήγορα άλλαξες γνώμη 🙂

  Γενικά για μένα το κράτος όσο λιγότερο ασχολείται με επιχειρήσεις τόσο το καλύτερο.
  Όπως επίσης με το τι κάνει ο πολίτης στη ζωή του.

  Ο ρόλος του κράτους είναι δύο βασικά πράγματα: η παροχή υπηρεσιών μόρφωσης και υγείας (εκτός από το εντελώς αυτονόητο: νομικό πλάισιο για εφαρμογή δικαιοσύνης). Αν θέλει ένας ιδιώτης να παρέχει υπηρεσίες μόρφωσης και υγείας καλώς, αλλά ανεξέρτητα από αυτό το κράτος πρέπει να ενδιαφέρεται για τους πολίτες του.
  Για μένα αυτό είναι το στοίχημα. Όχι να διατηρεί την Ολυμπιακή ή τον ΟΤΕ.

 23. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΚΟΙΤΑ ΠΑΡΗ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΗ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ. ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠ’ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ.

 24. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΚΟΙΤΑΞΕ ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ Η ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ. ΤΟ ΛΕΩ ΟΜΩΣ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ, ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ? ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ?

 25. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  «ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ.»

  Σαφέστατα. Δεν τίθεται θέμα για αυτό. Αλλά εκεί είναι ένα πρόβλημα για το ΚΚΕ. Αν γινότανε κυβέρνηση θα επέτρεπε σε άλλους να πιστεύουν και να ψηφίζουν ό,τι θέλουν; Αν κρίνει κανείς από την ιστορία του κομμουνισμού η απάντηση είναι όχι. Στην ανατολική Ευρώπη δεν γίνονταν εκλογές και όλες οι δημόσιες απόψεις έπρεπε να συμφωνούν με αυτές του κόμματος.

  Αναρχικός;;; -:) -:)

  Όχι. Πολιτικά δεν ξέρω πως να με πω. Πιστεύω απλώς στη φιλελεύθερη δημοκρατία αν μπορώ να την οναμάσω έτσι.

  Θα με χαρακτήριζα μάλλον 20-30% σοσιαλιστή και 70-80% φιλελεύθερο.
  Η τελευταία λέξη είναι ξέρεις κόκκινο πανί για εσάς τους φανατικούς κομμουνιστές -:)

 26. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ?

 27. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑΛΛΟΝ

 28. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ. ΠΙΣΤΨΕ ΜΕ ΠΩΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΕΝΝΟΩ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠ’ ΤΟ ΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ. ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΡΑΣ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ?

 29. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Με το κόκκινο πανί εννοώ ότι για την κομμουνιστική λογική ο φιλελευθερισμός είναι ένα μοχθηρό, κακό πράγμα.

  «Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

  Ένας χριστιανός θα έλεγε ξέρεις «όλοι ζούμε για μία Σωτηρία». 🙂
  Αν και για μένα μπορεί να γίνουν πολλές επαναστάσεις. Και έχουν γίνει πολλές.
  Για παράδειγμα όπως έγραψες και εσύ ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να πιστεύει αυτό που θέλει. Και αυτό το δικαίωμα δεν ήταν πάντα δεδομένο. Μάλλον το αντίθετο συνέβαινε θα έλεγα στη συνολική ιστορία του ανθρώπου.
  Το ότι σε κάποιες κοινωνίες σήμερα υπάρχει αυτό το δικαίωμα (και μάλιστα όπως σήμερα το ορίζουμε όχι πάνω από 50 χρόνια ίσως) είναι για μένα μια επιτυχημένη επανάσταση.

  Δεν νομίζω να σας αντιμετωπίζει κανείς ως τέρατα. Αδιαφορία υπάρχει νομίζω.

 30. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΗΣΟΥΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕΣ ΓΝΩΜΗ

 31. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Δεν ήμουν ποτέ κομμουνιστής. Δεν χρειάζεται να είναι ή να ήτανε κανείς κάποτε κομμουνιστής για να έχει κοινωνική άποψη. Είναι σαν μου πει κάποιος ότι η ηθική (ακόμη και στην ηθικολογική της προέκταση) υπάρχει μόνο στους χριστιανούς. Δεν ισχύει αυτό όμως.
  Απλώς έχω διαβάσει ορισμένα πράγματα. Δεν απορρίπτω το φιλοσοφικό οικοδόμημα του μαρξισμού και εξήγησα το γιατί. Απλώς πιστεύω πώς καθετί έχει τα όρια χρήσης του.
  Απορρίπτω όμως το πολιτικό οικοδόμημα του κομμουνισμού ως ανελεύθερο.

  Το παράδειγμα που σου ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο μου με την ελευθερία της έκφρασης είναι για μένα μια επιτυχημένη επανάσταση αλλά έγινε έξω από τη κομμουνιστική λογική. Ξεκίνησε θα έλεγα από την εποχή του Διαφωτισμού και του αγγλικού φιλελευθερισμού με τη διατύπωση των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Με σημαντικές επιρροές από την αρχαία ελληνική λογική και φιλοσοφία.

  Με ρώτησες πόσων χρονών είμαι. Είμαι 31. Πιστεύω ότι υπό ομαλές συνθήκες κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι κάτι ιδεολογικά γύρω στα 25. Τότε διαμορφώνεται περισσότερο η προσωπική τοποθέτηση απέναντι στην πραγματικότητα. Μέχρι τότε κάποιος μπορεί να πηδάει από ιδέα σε ιδέα.
  Δεν ξέρω αν πέφτω μέσα αλλά μου έχεις δώσει την εντύπωση με τη γραφή σου ότι είσαι μεταξύ 17-22. Αν είναι έτσι πιστεύω ότι σε 3-4 χρόνια θα έχεις κατασταλάξει καλύτερα.

 32. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  17- 22 Ε? ΜΠΡΑΒΟ ΜΟΥ ΑΝ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΟΧΙ ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ

 33. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Μικρότερη;;; Μάλιστα!

  Τότε μια μικρή και κοινότυπη συμβουλή. Προσπάθησε να διαπλατύνεις τη σκέψη σου. Μη ψάχνεις μοναδικές αλήθειες είτε από πολιτικές είτε από θρησκευτικές αφετηρίες. Δεν υπάρχουν.
  Θεωρώ πολύ καλό ότι έχεις ενδιαφέρον για την πολιτική. Αλλά πριν αποκτήσεις μια πιο σφαιρική εικόνα για τον κόσμο σήμερα και την ιστορία, μην βάζεις τον εαυτό σου σε καλούπια της οποιαδήποτε ιδεολογίας. Ψάξε, διάβασε από πολλές πολιτικές και κοινωνικές τάσεις και σε μερικά χρόνια μπορείς να πεις είμαι αυτό ή το άλλο.

  Είσαι όμως μικρή για να λες ότι είσαι κομμουνίστρια. Και μάλιστα…φανατική 🙂
  Αυτό πρϋποθέτει ότι έχει διαβάσει αρκετά και ξέρεις περί τίνος πρόκειται.

 34. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΝΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΟΡΟΥΝ. ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ »ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞ»ΝΑ ΤΟ ΠΩ. ΕΣΥ ΑΠΟ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΑΡΧΙΣΕΣ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙΣ ΑΠΟΨΗ? ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΜΙΑ ΑΔΙΑΚΡΙΤΗ ΛΙΓΟ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

 35. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΟΡΟΥΝ. ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ”ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞ”ΝΑ ΤΟ ΠΩ

  Με όλες; Εντελώς με όλες; -:)
  Εϊναι καλό να ψάχνεις όπως σου έγραψα. Και φυσικά και για τον κομμουνισμό.
  Αλλά μη κοιτάς μονόπλευρα την ιστορία. Επειδή έτσι ουσιαστικά κάποιος ψάχνει για επιβεβαίωση και δικαίωση μιας άποψης που έχει ήδη στο μυαλό σου.

  ΕΣΥ ΑΠΟ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΑΡΧΙΣΕΣ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙΣ ΑΠΟΨΗ;

  Από το λύκειο θα έλεγα. Δεν είναι ότι έχω διαβάσει πολύ. Δεν το έχω κάνει αυτό. Χρειάζεται και χρόνος βλέπεις.
  Αλλά διάβαζα διαφόρων ειδών απόψεις.

  Όσο για το που είμαι, είμαι Γερμανία. Και η πληροφόρηση γίνεται από το Ιντερνετ.

 36. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΗΣΟΥΝ ΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ?

 37. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Καλός ήμουνα. Όπως αυτό κανείς μπορεί να το ορίσει.
  Δεν ξέρω πώς έχουν τώρα τα πράγματα, αλλά εμείς τότε (μέχρι και τα μέσα του 90′) από τη Β’ λυκείου ουσιαστικά αφήναμε τα άλλα μαθήματα (μόδα; ανάγκη;) και είχαμε μόνο αυτά της δέσμης. Το σύστημα μετά άλλαξε, μετά ξαναάλαξε και τώρα δεν ξέρω τι ισχύει.
  Αλλά δυστυχώς στο σχολείο δε μαθαίνει κάποιος και ορισμένα βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν με δημιουργία πολιτικής (με την ευρεία έννοια) συνείδησης.

  Είχαμε κάποτε ένα βιβλίο «Στοιχεία δημοκρατικού πολιτεύματος». Η ιδέα καλή, το βιβλίο όμως σε «σκότωνε». Κατάλληλο ίσως για φοιτητές νομικής αλλά όχι για μαθητές. Οπότε αν ήθελε κανείς να βρει κάτι παραπάνω ή διαφορετικό έπρεπε να διαβάζει άλλα βιβλια, εφημερίδες κ.λ.π.

 38. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΕΙ ΑΣΤΕΙΟ. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ?

 39. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΨΑΡΙ… !!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΓΩ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ?

 40. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Α, μάλιστα!
  Το σκέφτηκα αλλά, ξέρεις, για λίγο. Υπέθεσα ότι θέλεις να σπουδάσεις νομικά.

 41. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΝΑΙ. ΟΝΤΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙΣ ΠΑΝΤΑ. ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΤΥΧΕΙ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ. Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ?

 42. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Γεια σου και πάλι,

  δεν έχω σχέση με το αντικείμενο, βιολόγος είμαι, αλλά τα νομικά σαν επιστήμη είναι σε κάθε περίπτωση πολύ καλή επιλογή.
  Σαν ασκούμενη αλλά και γενικά θέλουν αρκετή προσπάθεια αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο. Είσαι σίγουρη ότι η διάρκεια άσκησης είναι 5 χρόνια; Νόμιζα λιγότερο.
  Πάντως θα είναι σημαντικό να κάνεις και μεταπτυχιακά. Βασικά αυτό ισχύει σε ότι και αν σπουδάσεις. Και καλύτερα διδακτορικό. Έχει και αυτό τις απαιτήσεις του αλλά το θεωρώ κατά την προσωπική μου άποψη πλέον μια ανάγκη.

  Το πρόβλημα με τη νομική είναι ο μεγάλος κορεσμός στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό έχει ακόμη υψηλό κύρος και μπορεί κανείς να κάνει καριέρα και να έχει μεγάλο εισόδημα αλλά στην Ελλάδα δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι πολύ σημαντικές.

 43. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Το έχεις αποφασίσει για νομικά ή είναι η κύρια επιλογή;

 44. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ.

 45. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΓΕΣ Η ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ?

 46. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Στην Ελλάδα μεγάλωσα. Στη Γερμανία 4 χρόνια είμαι.

 47. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ?

 48. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Ναι, διδακτορικό. Βασικά στο τέλος είμαι.

 49. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ Ε? ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΣΑΙ?

 50. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Μάλλον όχι, θα μείνω μερικά χρόνια ακόμη.

  Από Γιάννενα είμαι, εσύ σε ποια πόλη είσαι;

 51. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΕΛΑ ΡΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΙΣΑΙ? ΚΟΙΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΕΝΑ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ?

 52. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΕΝΩ!

 53. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΣΑΙ?

 54. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Ώστε από Γιάννενα και εσύ!
  Από πού ακριβώς είναι καλή ερώτηση. Από τη μία έχω γεννηθεί Γερμανία από την άλλη έχω μεγαλώσει στα Γιάννενα. Έχω πάει Δημοτικό στο Τσιφλικόπουλο, Γυμνάσιο και Λύκειο στην Κιάφα. Θα πρέπει να τα ξέρεις. Ειδικά την Κιάφα.

 55. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΤΗΝ ΚΙΑΦΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΩ? ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑΙ. ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΕΟΥΣΑ. ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ Ε?

 56. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Ναι ξέρω, περίπου δηλαδή.

 57. Ο/Η LENIN λέει:

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΜΕΝΟ.

  ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΑ ΑΝΝΑ. Ο ΜΑΡΞ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΟΣ.

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑ (ΠΟΥ ΔΕ ΤΟ ΞΕΡΩ) ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ.
  ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  1 ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ.

  2 ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΙΓΑ ? ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

  Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΣΚΟΥΡΙΑΣΕΙ ΛΙΓΟ.

 58. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  ΛΕΝΙΝ,
  ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΕΧΕΙ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ?

 59. Ο/Η Chris λέει:

  Αγαπητε φιλε Παρη,
  διαβασα το αρθρο σου και εχω το εξης να σου πω (ειναι η προσωπικη μου αποψη).Θα ‘λεγα πως αναφερεσαι για τον χριστιανισμο σαν μια ιδεολογια , σαν ενα κινημα (;) που μαλλον δεν προσεφερε κατι στην ανθρωποτητα. Επισης αναφερεις , συγκρινοντας και με τον κομμουνισμο , οτι ενω εκπροσωπει μια αληθεια εχει χωριστει σε πολλα δογματα.Πιθανον θες να τονισεις την ασταθεια που προκαλει αυτο αλλα και να δειξεις οτι ο Χριστιανισμος ειναι κατι το αναξιοπιστο και το γελοιο (;). Καταρχας θελω να σου πω οτι ειμαι ορθοδοξος χριστιανος και πιστευω πως ο Ιησους Χριστος ειναι η αληθεια , τα παντα σε αυτον τον κοσμο. Δεν εχει σημασια λοιπον για εναν χριστιανο σαν εμενα το οτι εχουν προκυψει διαφορετικα δογματα που παρεκλινουν απο αυτα για τα οποια μιλησε ο Χριστος. Επισης θελω να αναφερω οτι και μενα ,οπως πιθανως και σενα αλλα και καθε κομμουνιστη, με εκνευριζει το οτι ενω ο Χριστος μιλουσε για ταπεινοτητα και εγκρατεια οι σημερινες μητροπολεις ζουνε ως ενα βαθμο μεσα στη χλιδη .Οπως σου πα για μενα δεν εχουν καμια σημασια ολα αυτα. Δεν υπαρχει κινημα, ιδεολογια ή δογμα στο οποιο δεν υπαρχει διαφθορα. Φυσικα αυτο δε σημαινει οτι επειδη ενα μερος του ειναι διεφθαρμενο καταλυεται και κηρυσσεται γελοιο ολοκληρο το κινημα δογμα ή η ιδεολογια. Για μενα ειναι αρκετη η διδασκαλια του Χριστου. Τελος θα θελα να τονισω οτι δε θα αποκαλουσα μουμιες τα λειψανα των αγιων.Καταλαβαινω οτι ειναι η γνωμη σου και ειναι απολυτα σεβαστη, ομως θα πρεπε να γνωριζεις οτι οι περισσοτεροι αγιοι συνδεονται με ενα ή περισσοτερα θαυματα.Η Παναγια εσωσε το εθνος μας το 40’ απο τους ιταλους, δεν επετρεψε την ασεβεια που ‘γινε στις 15 Αυγουστου του ιδιου ετους με τον τορπιλισμο της Ελλης( πρεπει να γνωριζεις μαλιστα πως ακομα και το υποβρυχιο που το τορπιλισε καταστραφηκε μετα απο λιγα ετη).Πιθανως αν δεν ηταν αυτη οι σοβιετικοι να ηττωνταν αφου οι ναζι δε θα καθυστερουσαν σε μας και θα τους επιτιθονταν ανοιξη.Λιγος σεβασμος λοιπον δε θα εβλαπτε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s