Γιατί στην Ελλάδα (1) – Αστική τάξη

Στην χώρα μας υπερηφανευόμαστε μονίμως για τις ιδέες και τα ιδεώδη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που διαδόθηκαν και στα οποία η Ευρώπη εν μέρει ή εν πολλοίς οφείλει αυτό που σήμερα είναι.
Θεωρώ όμως ότι απέχουμε αρκετά από το να εκπληρώνουμε εκείνα τα κριτήρια για να θεωρούμαστε ικανή και αποτελεσματική δημοκρατία. 20-30 οικογένειες κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της χώρας κάθε 50 χρόνια από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους ως «ελέω Θεού» ηγεσίες. Και αυτό επειδή πολύ απλά ψηφίζονται.
Η διαφθορά κατά τη γνώμη μου δεν έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις όπως πιστεύεται απλώς περνάει είτε περιόδους μικρής ύφεσης και μετά διογκώνεται πάλι, είτε μεταλάσσεται και μεταμορφώνεται. Αλλά είναι πάντα παρούσα ως συστατικό στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας.
Και πώς γίνεται άραγε να ανήκουν στην δημοκρατική λογική η μόνιμη αυθαιρεσία του ελληνικού κράτους και η ανυπακοή των πολιτών στους νόμους; Και σε πόσες δημοκρατικές χώρες το Σύνταγμα ξεκινάει με επίκληση σε θεολογικό δόγμα σαν να πρόκειται για την Χριστιανική Δημοκρατία της Ελλάδας κατά τα πρότυπα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν;
H ελληνική δημοκρατία εκφράζεται λιγότερο μέσα από συντεταγμένους νόμους και κανόνες που η ίδια έχει θεσπίσει έστω και πολλές φορές με εγγενείς αδυναμίες, αλλά κυρίως μέσω ενός συστήματος που στην κορυφή του θα τολμούσα να το χαρακτηρίσω ολιγαρχικό και στη βάση του οχλοκρατικό. Χώρος για λογική δεν υπάρχει. Και η μία και η άλλη κατάσταση αποτελούν τη διαστρέβλωση των εννοιών δημοκρατία και πολίτες. Στα πλαίσια του συστήματος αυτού οι άνθρωποι της κορυφής διατηρούνε θέσεις εξουσίας με την σιωπηρή υπόσχεση η οποία γίνεται αντιληπτή ενστικτωδώς από τους πολίτες ότι θα παραβλέπουν κάθε είδους παρανομία από αυτούς. Ο λαός με τη σειρά του «υπόσχεται» επίσης σιωπηρά να τους ψηφίζει εφ’ όρου ζωής και να τους διατηρεί σε σημαντικές θέσεις με κάποιο αντάλλαγμα , το πιθανότερο με εξαργύρωση στο χώρο του κράτους.
Όλο αυτό το πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικοπολιτικού συστήματος έχει οδηγήσει στην Ελλάδα στην αποτροπή δημιουργίας συνειδητοποιημένης αστικής τάξης (θα μπορούσε ουσιαστικά να είναι και η αιτία και όχι το αποτέλεσμα). Και εξηγούμαι: στην Ελλάδα αυτό που ονομάζουμε σήμερα αστική τάξη πρόκειται ουσιαστικά για καρπό του ίδιου του συστήματος. Τα μέλη της μεσαίας τάξης αποτελούνε ουσιαστικά άνθρωποι εξαρτώμενοι άμεσα ή έμμεσα από τον δημόσιο τομέα (κράτος) και αυτοί είναι εκατοντάδες χιλιάδες, καθώς για δεκαετίες μόνο εκεί μπορούσε κάποιος να εξασφαλίζει έστω και με πολλές στερήσεις τα προς το ζην. Τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες αν κάτι άλλαξε είναι το ότι μέσω των χρηματοδοτήσεων από την Ευρώπη αλλά και καλύτερης μισθοδοσίας σε σχέση πάντα με πρότερες εποχές οι άνθρωποι αυτοί μπόρεσαν να αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη. Στον ίδιο πάντα χώρο ανήκουν και άνθρωποι οι οποίοι ενώ δεν έχουν σχέσεις υπαλληλικής εξάρτησης από το κράτος επιβιώνουν μέσω αυτού νόμιμα ή παράνομα. Με άλλα λόγια η δημιουργία της ελληνικής αστικής τάξης ήταν μια διαδικασία ασφυκτικά ελεγχόμενη από το κράτος, συστατικό του στοιχείο και που διήρκησε θα έλεγα όχι πάνω από 40 χρόνια.
Αντίθετα στην Ευρώπη η δημιουργία της μεσαίας τάξης ήταν καταρχήν μια διαδικασία μακρόχρονη και αποτέλεσμα μιας έξω από το τότε σύστημα πορείας. Τα μέλη της δεν είχαν σχέσεις εξάρτησης από το κράτος αλλά αντιπαλότητας προς αυτό. Ήτανε ελεύθεροι επαγγελματίες που κάνανε χρήση των τεχνικών νεωτερισμών και της προόδου που επιτελούνταν και που με τη σειρά τους ευνόησαν την περαιτέρω εξέλιξη. Επρόκειτο δηλαδή για συνεργατική πορεία εμπορίου, βιοτεχνίας-βιομηχανίας και επιστήμης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση της ευρωπαϊκής αστικής τάξης ως αντίβαρο στην αυταρχικότητα της τότε βασιλικής και αριστοκρατικής εξουσίας. Η ευρωπαϊκή μεσαία τάξη συνειδητοποίησε γρήγορα τις δυνατότητές της και εναντιώθηκε στο προηγούμενο φεουδαρχικό κατεστημένο και στην εκκλησιαστική εξουσία. Η αφετηρία και οι σκοποί της ήταν εκ διαμέτρου αντίθετοι συγκριτικά με ότι έγινε στην Ελλάδα.

This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Γιατί στην Ελλάδα (1) – Αστική τάξη

 1. Ο/Η omadeon λέει:

  Η πρόοδος οποιασδήποτε κοινωνίας εξαρτάται από τις καινοτομικές δυνατότητες μειοψηφιών, που αν λείψουν επέρχεται τέλμα και παρακμή.

  Ακόμη και μία κοινωνία με πολλά στραβά, αν έχει αυτό το ένα όρθιο (τη δυνατότητα μειοψηφιών να κάνουν καινοτομίες) μπορεί να προοδεύσει σαν σύνολο (π.χ. Αμερική).

  Η Ελλάδα απώλεσε τη μεσαία τάξη της, πολύ πριν τη σημερινή κρίση όπου η μεσαία τάξη παντού στον κόσμο συρρικνώνεται. Έτσι η Ελληνική κρίση είναι χειρότερη της παγκόσμιας.

  Μόνο θετικό που βλέπω είναι η ανάδυση των bloggers σαν νέο είδος, ας πούμε «δημιουργικής πνευματικής ελίτ», που αναπληρώνει το κενό που άφησε η καχεξία της μεσαίας τάξης. Έτσι στην Ελλάδα οι bloggers έχουν πιο σημαντικό κοινωνικό ρόλο και αποστολή, από όσο σε άλλες χώρες!

 2. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  @Omadeοn
  Είσαι ο πρώτος μου σχολιαστής.
  Αλλά πώς με βρήκες; Προσπαθώ να κάνω το μπλογκ φανερό σε μηχανές ανάζήτησης και δεν ξέρω πώς γίνεται. Έχω πολλά να μάθω για τα ιστολόγια.
  Πάντως συμφωνώ γενικά με τα γραφόμενά σου. Δεν ξέρω αν η μεσαία τάξη, παγκόσμια συρρικνώνεται (πιθανόν) αλλά για την Ελλάδα θα έλεγα ότι σε νοοτροπία και συμπεριφορά δεν ξέφυγε από τα όρια του μικρομεσαίου.
  Πάρης Μπρούζος

 3. Ο/Η omadeon λέει:

  όσον αφορά το «πως σε βρήκα» η απάντηση είναι απλή, μέσα από αναζήτηση θεμάτων που με ενδιαφέρουν, σε blog aggregators (αν θυμάμαι καλά, στο http://www.sync.gr …?)

  Αποφάσισα κάποια στιγμή να έρθω σε επικοινωνία με παρόμοια σκεπτόμενους ανθρώπους, όχι με κάποιο συμφέρον αλλά για συσπείρωση σε θετικότερες κατευθύνσεις από εκείνες των τζακιών, των κλικών, των συμπεθέρων, κ.ο.κ. (που κυβερνούν τη χώρα).

 4. Ο/Η roidis λέει:

  ξεκίνησες καλά. 🙂
  καλώς μας ήρθες! χρειαζόμαστε ξέρεις τέτοιες φωνές, και το έλεγα εγώ, τι θα κάνει, δε θ’ ανοίξει μπλογκ; που θα πάει.

  σιδεροκέφαλος!

 5. Ο/Η parisbrouzos λέει:

  Ευχαριστώ Ροΐδη για τις ευχές.

 6. Ο/Η Vaios λέει:

  Πραγματικά παρα πολυ ευστοχες οι κοινωνιολογικες σου αποψεις.Ειναι παρα πολυ φυσιολογικο οταν σε μια κοινωνια λοιπον οι δημιουργικες δυναμεις ,αυτη να καθοριζεται κυριως απο τις αποφασεις τις εκαστοτε εξουσιας.Η αστικοποιηση με λιγα λογια δεν ηταν λοιπον ενα πραγμα το οποιο εγινε αυθορμητα αλλα πραγματοποιηθηκε βιαια σχετικα.Σημερα νομιζω οτι ειναι μια καλη ευκαιρια μεσω των blogs και γενικοτερα του internet να δημιουργησουμε την νεα μεσαια ταξη που θα μπορεσει ξανα να φερει τα πραγματα στον σωστο δρομο.Βεβαια αυτο χρειαζεται χρονο και συγκεκριμενοποιηση των προτασεων για την βελτιωση της κοινωνιας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s